Filmeducatie
De Korte Film Poule staat boordevol films die interessant zijn voor jonge kijkers. Netwerk Filmeducatie heeft samen met Eye Filmmuseum en filmfestivals Cinekid, IDFA, IFFR en NFF diverse schoolprogramma’s ontwikkeld. Voor elk onderwijsniveau is een programma beschikbaar, voorzien van ondersteunend materiaal en een online les. Zo wordt het aanbieden van een bijzondere schoolvoorstelling in jouw theater of bioscoop heel eenvoudig!
De Korte Film Poule staat boordevol films die interessant zijn voor jonge kijkers. Stel zelf een programma samen of boek een kant-en-klaar educatief compilatieprogramma. Netwerk Filmeducatie heeft samen met Eye Filmmuseum en filmfestivals Cinekid, IDFA, IFFR en NFF diverse programma’s ontwikkeld. Voor elk onderwijstype en -niveau is een programma beschikbaar, voorzien van lessen en ondersteunend materiaal. Zo wordt het aanbieden van een bijzondere schoolvoorstelling in theater of bioscoop heel eenvoudig!
De programma’s sluiten aan bij diverse onderwijsthema’s, kerndoelen en eindtermen. Bij het lesmateriaal dient de Leerlijn Filmeducatie als uitgangspunt. Het materiaal bestaat uit een les die leraren zelf kunnen uitvoeren in de klas en ondersteunend materiaal voor in de filmzaal. In 2022 zijn er nieuwe programma's voor po, vo en mbo toegevoegd. De oude programma's blijven nog beschikbaar, maar zijn alleen te vinden onder het tabblad 'programma's' (en dus niet meer op de educatiepagina).
Organiseer een schoolvoorstelling
Vertoners kunnen het het programma aanbieden bij scholen in de omgeving en organiseren zelf de schoolvoorstelling. Ook bepalen zij zelf welke kosten ze vragen aan de school. Aan het boeken van de films en het gebruik van de materialen zijn geen kosten verbonden (als je een abonnement op de KFP hebt). De programma’s variëren - afhankelijk van de doelgroep - in lengte, maar zijn nooit te lang (30-70 min. aan totale filmtijd). Zo is er voldoende ruimte voor interactie met leerlingen in de zaal (voor/tijdens/na de filmvertoning). Plan dus altijd 20-30 min. extra in, bovenop de totale filmtijd.
Heb je zelf geen educatiemedewerker of wil je een filmdocent of moderator inhuren? Neem contact op met de Filmhub in jouw buurt. Zij kunnen helpen bij het vinden van docenten en moderatoren die hiervoor zijn in te huren. Ook ondersteunen ze filmvertoners op educatiegebied middels advies, trainingen en workshops.
Vragen, ideeën of opmerkingen?
Wil je meer tips over films in de KFP die geschikt zijn voor een jonge doelgroep? Heb je vragen of opmerkingen over de educatieprogramma’s? Mail gerust naar netwerkfilmeducatie@eyefilm.nl. Algemene vragen over het abonnement kunnen gesteld worden via kfp@eyefilm.nl.