MBO: Ondersteboven

Programma Educatie

Kijk verder dan je neus lang is door films ondersteboven te keren. In het zaalprogramma 'Ondersteboven' kijken studenten naar een programma van vier korte films. De keuzes van de filmmakers staan in dit programma voorop. Ter vergelijking: in het andere mbo-programma ‘Binnenstebuiten’ staat de boodschap van films meer centraal.

Leren over filmtaal zorgt dat je de invloed van films beter leert herkennen en begrijpen. Handig en noodzakelijk in een samenleving waarin bewegend beeld steeds dominanter wordt. Studenten worden per film uitgedaagd om goed te kijken en te reflecteren op de thematiek die voorbij komt. Tussen de films door zijn er kijkvragen, reflecterende vragen, stellingen en fragmenten om het verdiepingsprogramma mee vorm te geven.

Dit programma is samengesteld en ontwikkeld door Netwerk Filmeducatie, in samenwerking met Eye Filmmuseum en filmfestivals CinekidIDFAIFFR en NFF.

Filmselectie

Boek de volgende films en vertoon in onderstaande volgorde:

  1. Bars (René van Zundert, 18 min, documentaire)
  2. Human Nature (Sverre Frederiksen, 2 min, animatie)
  3. M6nths (Eline Helena Schellekens, 12 min, documentaire)
  4. Porfotto (Edson Da Conceicao, 30 min, fictiefilm)
  • Totale duur compilatie: 62 minuten
  • Totale duur programma: ca. 105 minuten 

Preview films

Voor meer info per film, klik op de individuele titel. Je kunt de films online bekijken als je ingelogd bent. Wil je de films ter voorbereiding delen met leraren? Vraag de link voor de besloten preview-map op via netwerkfilmeducatie@eyefilm.nl.

Lesmateriaal 

Bij dit programma is lesmateriaal beschikbaar. Leraren kunnen deze lessen zelfstandig in de klas geven aan studenten. Een account is niet nodig, een digiboard met internetverbinding wel. Stuur de link dus ruim van tevoren door naar de docent.

  • Klik hier voor een korte voorbereidende les op LessonUp (duur ca. 15 min.)
  • Klik hier voor de verwerkingsles op LessonUp (duur ca. 60 min.)

Ondersteunend materiaal 

Met deze materialen kan een schoolvoorstelling worden vormgegeven. Vertoon de kant-en-klare presentatie via een laptop in de filmzaal of maak er een eigen versie van. De moderator kan de handleiding en presentatiekaartjes printen en als leidraad nemen voor het zaalprogramma.

Feedback

Heb je dit programma gebruikt? We horen graag je mening. Zo kunnen we het programma verbeteren. Vul dit feedbackformulier in (duur ca. 3-5 min.)