VO 2-3: Film natuurlijk

Programma Educatie

Tijd voor actie, in een filmprogramma waar het klimaatprobleem centraal staat. Hoe is de relatie tussen mens en natuur verbeeld? Welke boodschap en welk gevoel haal jij uit de film en hoe heeft de filmmaker dat voor elkaar gekregen? In dit programma komt zowel de complexiteit van het probleem als de veelzijdigheid van het medium film aan bod. Van een dystopische animatie tot een activistisch portret, van een grappige vlog tot een observerende documentaire. 

In dit zaalprogramma kijken leerlingen kijken naar een filmcompilatie waarin ze ontdekken dat de relatie tussen mens en natuur op hele uiteenlopende manieren kan worden verbeeld. Zonder schokkende beelden te laten zien, worden leerlingen wakker geschud en aan het denken gezet. Leerlingen worden uitgedaagd om te reflecteren op de films, te onderzoeken hoe het maakproces eruit ziet en wat de films met hen doen.

Dit programma is samengesteld en ontwikkeld door Netwerk Filmeducatie, in samenwerking met Eye Filmmuseum en filmfestivals Cinekid, IDFA, IFFR en NFF.

Filmselectie

Boek de volgende films en vertoon in onderstaande volgorde:

  1. JovannaForFuture (Mirjam Marks, 15 min, documentaire) 
  2. Kippenkracht (Maria Philips, 12 min, fictie)
  3. Hybrids (Florian Brauch e.a, 6 min, animatie)  
  4. M6nths (Eline Helena Schellekens, 12 min, documentaire) 
  5. Human Nature (Sverre Frederiksen, 2 min, animatie) 
  6. PolarBarry (Wouter Dijkstra, 5 min, animatie)
  • Totale duur compilatie: 52 min
  • Totale duur van programma: ca. 90 min

Preview films

Voor meer info per film, klik op de individuele titel. Je kunt de films online bekijken als je ingelogd bent. Wil je de films ter voorbereiding delen met leraren? Vraag de link voor de besloten preview-map op via netwerkfilmeducatie@eyefilm.nl.

Lesmateriaal 

Bij dit programma is lesmateriaal beschikbaar. Leraren kunnen deze lessen zelfstandig in de klas geven aan leerlingen. Een account is niet nodig, een digiboard met internetverbinding wel. Stuur de link dus ruim van tevoren door naar de leerkracht of cultuurbemiddelaar.

  • Klik hier voor een korte voorbereidende les op LessonUp  
  • Klik hier voor de verwerkingsles op LessonUp

Ondersteunend materiaal 

Met deze materialen kan een schoolvoorstelling worden vormgegeven. Vertoon de kant-en-klare presentatie via een laptop in de filmzaal of maak er een eigen versie van. De moderator kan de handleiding en presentatiekaartjes printen en als leidraad nemen voor het zaalprogramma.

Feedback

Heb je dit programma gebruikt? We horen graag je mening. Zo kunnen we het programma verbeteren. Vul dit feedbackformulier in (duur ca. 3-5 min.)