PO 3-4: Een heleboel gevoel

Programma Educatie

Film maakt indruk. Maar hoe kan het dat je een film grappig, verdrietig, verwarrend, stom of mooi vindt? Op welke manieren kan je als filmmaker trucjes toepassen die het gevoel van de kijker stuurt? In dit programma kijken leerlingen naar een compilatie van verschillende soorten films die boordevol gevoel zitten. Voel je mee?

Leerlingen leren hoe emotie in film wordt overgebracht (door het verhaal, maar ook door muziek, geluiden, kleurgebruik, gezichtsuitdrukkingen en lichaamshoudingen) en gaan na wat films met hun eigen gevoelens doen. Door woorden en betekenis te geven aan die gevoelens, wordt de kracht van film voelbaar én zichtbaar.

Dit programma is samengesteld en ontwikkeld door Netwerk Filmeducatie, in samenwerking met Eye Filmmuseum en filmfestivals Cinekid, IDFA, IFFR en NFF.

Filmselectie

Boek de volgende films en vertoon in onderstaande volgorde:

  1. The First Step (David Noblet, 3 min, speelfilm) 
  2. Catastrophe (Jamille van Wijngaarden, 2 min, animatie) 
  3. Grote wolf & kleine wolf (Rémi Durin, 13 min, animatie) 
  4. Inkt (Erik Verkerk en Joost van den Bosch, 2 min, animatie) 
  5. Kuap (Nils Hedinger, 7 min, animatie) 
  6. Paniek! (Joost Lieuwma en Daan Velsink, 5 min, animatie) 
  • Totale duur compilatie: ca. 34 minuten 
  • Totale duur van programma: ca. 60 minuten

Preview films

Voor meer info per film, klik op de individuele titel. Je kunt de films online bekijken als je ingelogd bent. Wil je de films ter voorbereiding delen met leraren? Vraag de link voor de besloten preview-map op via netwerkfilmeducatie@eyefilm.nl

Lesmateriaal

Bij dit programma is lesmateriaal beschikbaar. Leraren kunnen deze lessen zelfstandig in de klas geven aan leerlingen. Een account is niet nodig, een digiboard met internetverbinding wel. Stuur de link dus ruim van tevoren door naar de leerkracht of cultuurbemiddelaar.

  • Klik hier voor een korte voorbereidende les op LessonUp 
  • Klik hier voor de verwerkingsles op LessonUp

Ondersteunend materiaal 

Met deze materialen kan een schoolvoorstelling worden vormgegeven. Vertoon de kant-en-klare presentatie via een laptop in de filmzaal of maak er een eigen versie van. De moderator kan de handleiding en presentatiekaartjes printen en als leidraad nemen voor het zaalprogramma.

Feedback

Heb je dit programma gebruikt? We horen graag je mening. Zo kunnen we het programma verbeteren. Vul dit feedbackformulier in (duur ca. 3-5 min.)