VO 1-2: Live online

Programma Educatie

De invloed van de online wereld op het dagelijks leven wordt op verschillende manieren ervaren en verbeeld. Als gevaar, als noodzakelijk kwaad, maar ook als kans, als uitlaadklep of als als verlengstuk van wie je bent. Hoe mediawijs zijn leerlingen en doorzien ze de keuzes van filmmakers in verhalen over (verschillende aspecten van) online media?

In dit zaalprogramma kijken leerlingen naar een compilatie van korte films waarin ze onderzoeken hoe de invloed van de online wereld op verschillende manieren in films verbeeld wordt. Per film worden leerlingen uitgedaagd om te reflecteren, te onderzoeken en goed te kijken met behulp van opdrachten die tussen het filmkijken door worden ingezet. 

Dit programma is samengesteld en ontwikkeld door Netwerk Filmeducatie, in samenwerking met Eye Filmmuseum en filmfestivals Cinekid, IDFA, IFFR en NFF.

Filmselectie

Boek de volgende films en vertoon in onderstaande volgorde:

  1. Het internet –  (Jelle Pothoven, 7 min, fictie) 
  2. #tagged – (Martijn Winkler, 12 min, fictie) 
  3. Swipe – (Niels Bourgonje, 6 min, fictie) 
  4. #pestverhaal – (Eef Hilgers, 15 min, documentaire)
  5. Toni with an I – (Marco Alessi, 12 min, fictie) 
  • Totale duur films: 52 min
  • Totale duur programma: ca. 90 min

Preview films

Voor meer info per film, klik op de individuele titel. Je kunt de films online bekijken als je ingelogd bent. Wil je de films ter voorbereiding delen met leraren? Vraag de link voor de besloten preview-map op via netwerkfilmeducatie@eyefilm.nl.

Lesmateriaal 

Bij dit programma is lesmateriaal beschikbaar. Leraren kunnen deze lessen zelfstandig in de klas geven aan leerlingen. Een account is niet nodig, een digiboard met internetverbinding wel. Stuur de link dus ruim van tevoren door naar de docent.

  • Klik hier voor een korte voorbereidende les op LessonUp  
  • Klik hier voor de verwerkingsles op LessonUp

Ondersteunend materiaal 

Met deze materialen kan een schoolvoorstelling worden vormgegeven. Vertoon de kant-en-klare presentatie via een laptop in de filmzaal of maak er een eigen versie van. De moderator kan de handleiding en presentatiekaartjes printen en als leidraad nemen voor het zaalprogramma.

Feedback

Heb je dit programma gebruikt? We horen graag je mening. Zo kunnen we het programma verbeteren. Vul dit feedbackformulier in (duur ca. 3-5 min.)