PO 7-8: Ik en de wereld

Programma Educatie

Dit programma bestaat uit een compilatie van films waarin leerlingen kennismaken met leeftijdsgenoten. Filmportretten, in documentaire- of animatievorm, waarin duidelijk wordt dat het niet altijd eenvoudig is te zijn wie je wil zijn. Kijk mee en ontdek welke verschillen en overeenkomsten je ziet met jezelf. En wat zou jij doen als je in andermans schoenen zou staan? 

In dit programma worden leerlingen uitgedaagd om te reflecteren op verschillende perspectieven en deze in een context te plaatsen. Ook onderzoeken ze hoe een filmmaker kan bepalen hoe iemand wordt geportretteerd in een filmverhaal.

Dit programma is samengesteld en ontwikkeld door Netwerk Filmeducatie, in samenwerking met Eye Filmmuseum en filmfestivals Cinekid, IDFA, IFFR en NFF.

Filmselectie

Boek de volgende films en vertoon in onderstaande volgorde:

  1. Meisjesjongensmix (Lara Aerts, 7 min, documentaire) 
  2. Lydia Blijft (Eline Helena Schellekens, 17 min, documentaire) 
  3. Polska Warrior (Camiel Schouwenaar, 25 min, animatie) 

Optioneel: 

4. The Monsoonshow (A. de Lind van Wijngaarden & A. Kruk, 16 min, documentaire)

  • Totale duur compilatie: 50 min (of 66 min met ‘The Monsoonshow)
  • Totale duur van programma: ca. 75 min (of 90 min met ‘The Monsoonshow’)

Preview films

Voor meer info per film, klik op de individuele titel. Je kunt de films online bekijken als je ingelogd bent. Wil je de films ter voorbereiding delen met leraren? Vraag de link voor de besloten preview-map op via netwerkfilmeducatie@eyefilm.nl.

Lesmateriaal 

Bij dit programma is lesmateriaal beschikbaar. Leraren kunnen deze lessen zelfstandig in de klas geven aan leerlingen. Een account is niet nodig, een digiboard met internetverbinding wel. Stuur de link dus ruim van tevoren door naar de leerkracht of cultuurbemiddelaar.

  • Klik hier voor een korte voorbereidende les op LessonUp  
  • Klik hier voor de verwerkingsles op LessonUp

Ondersteunend materiaal 

Met deze materialen kan een schoolvoorstelling worden vormgegeven. Vertoon de kant-en-klare presentatie via een laptop in de filmzaal of maak er een eigen versie van. De moderator kan de handleiding en presentatiekaartjes printen en als leidraad nemen voor het zaalprogramma.

Feedback

Heb je dit programma gebruikt? We horen graag je mening. Zo kunnen we het programma verbeteren. Vul dit feedbackformulier in (duur ca. 3-5 min.)