PO 5-6: Filmtastisch!

Programma Educatie

Ontdek de kracht van verbeelding aan de hand van korte fantasievolle films. Observeer, leer en bediscussieer hoe filmmakers gekke, spannende of merkwaardige ideeën vormgeven in een filmverhaal, en doe een beroep op je eigen fantasie...die is groter dan je denkt!

In dit zaalprogramma kijken leerlingen naar een compilatie van korte fantasievolle films waarbij de verbeeldingskracht van de filmmaker centraal staat. Per film wordt een element van de film uitgelicht waarin de verbeeldingskracht terugkomt. Ook wordt een beroep gedaan op de verbeeldingskracht van de kijker.

Dit programma is samengesteld en ontwikkeld door Netwerk Filmeducatie, in samenwerking met Eye Filmmuseum en filmfestivals Cinekid, IDFA, IFFR en NFF.

Filmselectie

Boek de volgende films en vertoon in onderstaande volgorde:

  1. (Otto) (Job, Joris en Marieke, 10 min, animatie) 
  2. Hoanoe (Marten Visser, 4.25 min, animatie) 
  3. Johnny Bakru (Ineke Houtman, 25 min, fictie)

Optioneel toe te voegen:

  1. Ik ben echt niet bang (Willem Baptist, 20 min, documentaire) 
  • Totale duur films: 40 min (of 60 min met ‘Ik ben echt niet bang’)
  • Totale duur programma: 60 min (of 90 min met ‘Ik ben echt niet bang’)

Preview films

Voor meer info per film, klik op de individuele titel. Je kunt de films online bekijken als je ingelogd bent. Wil je de films ter voorbereiding delen met leraren? Vraag de link voor de besloten preview-map op via netwerkfilmeducatie@eyefilm.nl.

Lesmateriaal 

Bij dit programma is lesmateriaal beschikbaar. Leraren kunnen deze lessen zelfstandig in de klas geven aan leerlingen. Een account is niet nodig, een digiboard met internetverbinding wel. Stuur de link dus ruim van tevoren door naar de leerkracht of cultuurbemiddelaar.

  • Klik hier voor een korte voorbereidende les op LessonUp.
  • Klik hier voor de verwerkingsles op LessonUp.

Ondersteunend materiaal 

Met deze materialen kan een schoolvoorstelling worden vormgegeven. Vertoon de kant-en-klare presentatie via een laptop in de filmzaal of maak er een eigen versie van. De moderator kan de handleiding en presentatiekaartjes printen en als leidraad nemen voor het zaalprogramma.

Feedback

Heb je dit programma gebruikt? We horen graag je mening. Zo kunnen we het programma verbeteren. Vul dit feedbackformulier in (duur ca. 3-5 min.)