VO 4-5-6: Ontdek de maker

Programma Educatie

Tijd om het makerschap te bestuderen. Wie is de maker van een film en hoe ziet het maakproces eruit? Hoe wordt het verhaal verteld? Kritische kijkers maakt beeldbewuste makers. Schuilt er een filmmaker in jou?

In dit zaalprogramma kijken leerlingen naar een compilatie van korte films waarin ze het maakproces en het makerschap van films onderzoeken. Leerlingen leren hoe het maakproces de film heeft beïnvloed en denken na over de keuzes die zij zouden maken als de ze in de schoenen van de maker zouden staan. 

Dit programma is samengesteld en ontwikkeld door Netwerk Filmeducatie, in samenwerking met Eye Filmmuseum en filmfestivals Cinekid, IDFA, IFFR en NFF.

Filmselectie

Boek de volgende films en vertoon in onderstaande volgorde:

  1. De puberale puber-aal (Eli Idsart, 3 min, animatie) 
  2. Mama’s as (Caspar Commijs, 19 min, fictie) 
  3. Kraaiennest (Flynn von Kleist, 13 min, fictie) 
  4. De man die achter de horizon keek (Martijn Blekendaal, 26 min, documentaire) 
  • Totale duur compilatie: 61 min
  • Totale duur van programma: ca. 90 min

Preview films

Voor meer info per film, klik op de individuele titel. Je kunt de films online bekijken als je ingelogd bent. Wil je de films ter voorbereiding delen met leraren? Vraag de link voor de besloten preview-map op via netwerkfilmeducatie@eyefilm.nl.

Lesmateriaal 

Bij dit programma is lesmateriaal beschikbaar. Leraren kunnen deze lessen zelfstandig in de klas geven aan leerlingen. Een account is niet nodig, een digiboard met internetverbinding wel. Stuur de link dus ruim van tevoren door naar de docent.

  • Klik hier voor een korte voorbereidende les op LessonUp  
  • Klik hier voor de verwerkingsles op LessonUp

Ondersteunend materiaal

Met deze materialen kan een schoolvoorstelling worden vormgegeven. Vertoon de kant-en-klare presentatie via een laptop in de filmzaal of maak er een eigen versie van. De moderator kan de handleiding en presentatiekaartjes printen en als leidraad nemen voor het zaalprogramma.

Feedback

Heb je dit programma gebruikt? We horen graag je mening. Zo kunnen we het programma verbeteren. Vul dit feedbackformulier in (duur ca. 3-5 min.)