MBO: Binnenstebuiten

Programma Educatie

Leer kritisch te kijken door films - en hun hoofdpersonages - binnenstebuiten te keren. In dit zaalprogramma kijken studenten naar drie heel uiteenlopende films, die gaan over jezelf (durven) zijn. De verhalende en overtuigende kracht van film centraal staat. Studenten analyseren de boodschap van de film en bestuderen hoe een persoon wordt neergezet en overkomt in een film. (Ter vergelijking: de focus in het andere mbo-programma ‘Ondersteboven’ ligt op de keuzes van de filmmaker bij de vormgeving van de film).

Een beter begrip van filmtaal zorgt dat je communicatie in beelden en filmverhalen beter kunt doorgronden. Handig en noodzakelijk in een samenleving waarin bewegend beeld steeds dominanter wordt. Studenten worden uitgedaagd om goed te kijken en te reflecteren op de boodschap en de overtuigingskracht van de films. Tussen de films door zijn er kijkvragen, contextuele vragen, stellingen en filmfragmenten die het verdiepende programma vormgeven.

Dit programma is samengesteld en ontwikkeld door Netwerk Filmeducatie, in samenwerking met Eye Filmmuseum en filmfestivals CinekidIDFAIFFR en NFF.

Filmselectie

Boek de volgende films en vertoon in onderstaande volgorde:

  1. Pablo (Julien Carpentier, 10 min, fictie) 
  2. Jano & Shiro, a Brother’s Journey (Els van Driel, Eefje Blankevoort, 35 min, documentaire)
  3. Selfies (Claudius Gentinetta, 4 min, animatie)
  4. Stuckwitu (Timo Ottevanger, 9 min, fictie)
  • Totale duur compilatie: ca. 58 minuten
  • Totale duur programma: ca. 80-90 minuten 

Preview films

Voor meer info per film, klik op de individuele titel. Je kunt de films online bekijken als je ingelogd bent. Wil je de films ter voorbereiding delen met leraren? Vraag de link voor de besloten preview-map op via netwerkfilmeducatie@eyefilm.nl.

Lesmateriaal 

Bij dit programma is lesmateriaal beschikbaar. Leraren kunnen deze lessen zelfstandig in de klas geven aan studenten. Een account is niet nodig, een digiboard met internetverbinding wel. Stuur de links dus ruim van tevoren door naar de docent.

Ondersteunend materiaal 

Met deze materialen kan een schoolvoorstelling worden vormgegeven. Vertoon de kant-en-klare presentatie via een laptop in de filmzaal of maak er een eigen versie van. De moderator kan de handleiding en presentatiekaartjes printen en als leidraad nemen voor het zaalprogramma.

Feedback

Heb je dit programma gebruikt? We horen graag je mening. Zo kunnen we het programma verbeteren. Vul dit feedbackformulier in (duur ca. 3-5 min.)