Watani My Homeland

Film

In het door de burgeroorlog grotendeels verwoeste Aleppo woont een gezin met vier jonge kinderen. De vader waagt als commandant bij het Vrije Syrische Leger elke dag zijn leven om het regime van Assad omver te werpen. Tussen de puinhopen van de vrijwel verlaten woonwijk, en onder voortdurende dreiging van bombardementen en sluipschutters probeert het gezin zich staande te houden.
Dan wordt vader door zijn eigen kameraden overgeleverd aan IS en besluit moeder dat het tijd is om te vluchten. Samen met de kinderen reist ze via Istanboel naar Duitsland, waar zij in het fraaie oude stadje Goslar liefdevol worden opgevangen. De kinderen lijken zich ondanks hun traumatische ervaringen redelijk snel aan te passen, maar moeder heeft het zwaar, zonder haar man en in een vreemde cultuur.
In Watani My Homeland, de uitgebreide versie van Marcel Mettelsiefens korte film uit 2016, volgt de regisseur het dagelijks leven van het gezin van nabij gedurende drie jaar, waarbij het perspectief van de kinderen vooropstaat. Zo ontstaat een aangrijpend beeld van wat oorlog aanricht in een mensenleven. 

Onderdeel van IDFA Docschool, zie bijlage voor lesmateriaal. 

Trefwoorden

oorlog, familie, vluchtelingen

Film gegevens