Jano & Shiro, a Brothers' Journey

Film

De broers Jano en Shiro zijn onafscheidelijk. Als in Syrië de oorlog uitbreekt, vluchten ze samen, op zoek naar een beter leven voor henzelf en hun familie. De jongens zijn achttien en vijftien wanneer ze aan hun voettocht beginnen, met Nederland als eindbestemming.
Onderweg doorkruisen ze sneeuwvlaktes en ontmoeten ze agressieve grenspolitie. Sommige beelden van hun trip zijn door de jongens zelf gefilmd op hun telefoons. Muziek, van opzwepend tot dromerig, ondersteunt hun verhaal, dat daardoor soms spannend-avontuurlijk overkomt. Als de broers elkaar tijdelijk uit het oog verliezen, wordt het beeld in tweeën geknipt, waardoor ze de hoofdrolspelers lijken in hun eigen videoclip.
De gedroomde eindbestemming is minder idyllisch dan de broers hadden verwacht. Door hun leeftijdsverschil worden ze van elkaar gescheiden en voor de minderjarige Shiro is het beleid anders dan voor Jano. Terwijl Shiro de taal leert en vriendjes maakt, slijt Jano zijn tijd met wachten. Om de stress over zijn onzekere toekomst en de nachtmerries over zijn verleden te vergeten, vlucht hij in roken en blowen; tot na anderhalf jaar het verlossende antwoord komt.

Trefwoorden

vluchtelingen, jongeren, oorlog, opgroeien

Film gegevens