Zoek films op titel, trefwoord, producent of regisseur
Country: 
Nederland
Production Year: 
2011
Length: 
17 min.
Format: 
1:1.78
Frames per Second: 
25
Colour: 
Full Colour
Sound: 
Stereo
Language: 
Servisch
Subtitle: 
Engels
Genre: 
beeldende kunst
Source Material DCP: 
HD file

Theta Rhythm

Director: 

De 8ste zitting van het Centraal Comité van de Communistische Liga van Servië werd gehouden op 23 en 24 september 1987. Historici zijn het er over eens dat deze sessie een symbolisch keerpunt vormde die leidde tot de opkomst van het nationalisme en oorlogen in voormalig Joegoslavië. Het was de bedoeling om een "antibureaucratische revolutie” in te voeren die de woede van de volksmassa's zou doen richten op het communistische regeringssysteem. In plaats daarvan veroorzaakte het een nog grotere sociale ongelijkheid en etnische conflicten.

Theta Rhythm is een reconstructie van de zitting vanuit het perspectief van de filmmaker’s vader, Mirko Fajfrić. Mirko was aanwezig tijdens de zitting, maar mist openlijk de kans zijn stem te laten gelden. Misschien is het een toevallige samenloop van omstandigheden: het feit dat Mirko als ambtenaar werkte op een afdeling van het Belgrado Comité; de sessie die lang en vermoeiend was en live werd uitgezonden op de nationale televisie. Dat doet echter niet af aan het feit dat Mirko heeft nagelaten om deel te nemen en mogelijk invloed uit te oefenen op een cruciaal moment in de geschiedenis. Het idee van een betere toekomst lijkt dramatisch verloren te gaan.

Theta Rhythm is een gedetailleerde re-creatie van de periode in 1987 en de dagelijkse routines van Bojan Fajfrić’s vader in die tijd. De nauwgezette reconstructie komt tot een hoogtepunt wanneer de filmmaker zichzelf in de archiefbeelden van de politieke sessies voegt.

regie, scenario: Bojan Fajfric
productie: Lidija Zelovic (Zelovic Productions)
montage: Djordje Markovic
DOP: Kosta Glusica
geluid: Vladimir Jankovic, Ivan Antic
geluidsdesign: Milan Mihajlovic
visual effects: Ivan Sijak

trefwoorden: conflict / geschiedenis / familie / oorlog / politiek / vader

Log in s.v.p.

Om films te bekijken en boeken dien je in te loggen

Log in Registreer