Nieuwe aanwinsten beschikbaar vanaf 1 september

Nieuws —

Published on

De klassieke documentaires van Louis van Gasteren, bekroonde animaties van Paul Driessen en het door Italiaanse grootmeester Antonioni geïnspireerde werk In Other Words van Joost Bakker, stuk voor stuk korte filmpareltjes die niet mochten ontbreken in de Korte Film Poule. Ook deze maand zijn er weer  een aantal nieuwe films toegevoegd aan de Poule. Onderstaand een overzicht van deze nieuwe aanwinsten.

Documentaire
Omdat mijn fiets daar stond
(Louis van Gasteren, 1966)
Omstreden documentaire over het hardhandige optreden van de Amsterdamse politie in 1966 tijdens de opening van een expositie over de rellen op de trouwdag van koningin Beatrix en prins Claus. Bij het verlaten van het pand worden de bezoekers verrast door de aanwezigheid van de politie, die met bullepezen en wapenstokken paraat staat. Het daaropvolgende optreden van de politie wordt door cineast Louis van Gasteren, die hier ook rondliep met zijn camera, vastgelegd. Een jongeman, psychologiestudent Bob Bermond, wordt door de politie hardhandig te lijf gegaan op zijn weg naar zijn fiets, die even verderop staat geparkeerd. Door gebruik te maken van herhaling en vertraging van de beelden maakt Van Gasteren zijn standpunt kenbaar over de manier van doen van de Amsterdamse politie.

Jazz and Poetry (Louis van Gasteren, 1964)
Impressie van een optreden van de dichter Ted Jones en jazzmusici. In de Amsterdamse jazzclub Sheherazade volgt na een kort optreden van Peter Kuiters Modern Jazzgroup een introductie van Simon Vinkenoog, waarin hij een nieuw facet van de Sheherazade aankondigt: voor het eerst zal er ook een poeziëlezing zijn. De zwarte Amerikaanse dichter Ted Joans (Beat Generation) leest  verschillende gedichten en wordt begeleid door het jazzkwartet.

Fictie
Bloedhond (Mees Peijnenburg, 2014)
Fragmentarische verbeelding van de poging van een radeloze jongen om zijn agressiestoornis onder controle te houden en emotioneel grip te krijgen op zijn woede. In een fragmentarische, associatieve vertelling wordt niet de grimmige kern van zijn lijden onthuld, maar wel zijn moed om de confrontatie met zichzelf aan te gaan.

Dilemma (Boris Paval Conen, 2005)
Een jogger in stedelijk gebied pakt de uitdaging van een meefietsend jochie op en begint een wedstrijdje tussen de pilaren van een metrostation. De jogger stopt om uit te kijken bij het oversteken, maar het jongetje schiet door en rijdt recht voor de wielen van een toeterende vrachtwagen. De tijd stopt. De jogger overweegt koortsachtig de mogelijkheden. Kan hij nog wat doen? En wie moet hij dan redden? De stilstaande tijd begint langzaam weer te tikken.


Animatie
Jack (Quentin Haberham, 2014)
Vriendschap en romantiek op de vuilnisbelt. Jack zoekt een snoertje voor zijn arm maar komt erachter dat hij eigenlijk vooral een vriend mist.

In Other  Words  (Joost Bakker, 2010)
Simpele pianomuziek van Frederico Mompou, het krassen van een mes in tegels en het fladderen van papier in de wind zijn de enige geluiden in deze met houtskool gemaakte zwart-wit animatie. Gebaseerd op een scène uit Il Deserto Rosso van Michelangelo Antonioni. Een man en een vrouw vinden elkaar op een laatste stukje vaste grond, waar een voorbijwaaiende krant een boodschap brengt van liefde.

Spiegeleiland  (Paul Driessen, 1985 )
Korte animatiefilm toont hoe een eenzame verveelde schipbreukeling op een onbewoond eiland de getijden aan zich voorbij ziet gaan. Groot is de sensatie als op een dag een fles aanspoelt en er daarna zelfs bezoek komt. Het spiegelbeeld toont het gebeuren ook, maar er zijn opmerkelijke verschillen.

Sientje (Christa Moesker, 1997)
Sientje is een klein meisje dat van haar moeder geen tv mag kijken. Ze is boos. Ontzettend boos: wat doet een klein meisje dat ontzettend boos is? Sientje reageert haar agressie af op van alles en nog wat, zelfs op haar dierbaarste knuffel.

Hetrozygoot (Jeroen Hoekstra, 2004)
Hetrozychoot is een biologische term die verwijst naar het type cellen in deze korte animatie. De cellen bewegen zich na hun deling als vrolijke wezentjes door een wilde wereld.

Jazzed (Anton Setola, 2007)
Een doelloze man wordt in het nachtleven geconfronteerd met zijn roots. Dat levert hem niet alleen een ferme kater op, maar ook een zelfbeeld.