Hollandse Meesters in de 21e eeuw - Zoro Feigl
Onderdeel van de serie Hollandse meesters in de 21e eeuw. De serie toont een reeks belangrijke Nederlandse kunstenaars van dit moment in hun werkruimtes, gezien door de ogen van gerenommeerde filmmakers. De blik achter de schermen biedt inzicht in de kunstenaars werkwijze, materiaalgebruik en ideeën over kunst.
Zoro Feigl (Amsterdam, 1983) maakt werk dat beweegt. Feigl is gefascineerd door waarom de dingen werken zoals ze werken, waarom iets beweegt zoals het beweegt. De installaties van Feigl bestaan veelal uit industriële materialen, zoals kabels, touwen en kettingen, die hij door aandrijving laat dansen, draaien, kronkelen of spartelen. Voorbeelden hiervan zijn dansende tl-buizen, naar het wateroppervlak bewegende tuinslagen, rondslingerende slierten suikerspin of ontkurkende champagneflessen.
Feigl probeert het gedrag van het materiaal zo goed mogelijk te doorgronden: het materiaal als een beest dat hij wil temmen. Of zoals Feigl zegt: “Proberen controle te krijgen en eigenlijk […] wat er daar gebeurt zo goed mogelijk leren kennen zodat je soort van snapt wat de verhoudingen zijn, hoe de krachten werken, waarom het doet wat het doet. En op het moment dat je dat een beetje snapt, kan je ermee gaan spelen en dan kan je dat gaan beïnvloeden en de boel dirigeren.”
Feigl studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht (2002-2004), de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam (2004-2007) en het Hoger Instituut voor Schone Kunsten in Gent (2010-2011). Werk van Feigl was te zien in Galerie Fons Welters (Amsterdam), W139 (Amsterdam), Villa Ockenburgh (Den Haag) en Verbeke Foundation (Kemzeke, België).