Hollandse Meesters in de 21e eeuw - Michael Tedja

Film

Onderdeel van de serie Hollandse meesters in de 21e eeuw. De serie toont een reeks belangrijke Nederlandse kunstenaars van dit moment in hun werkruimtes, gezien door de ogen van gerenommeerde filmmakers. De blik achter de schermen biedt inzicht in de kunstenaars werkwijze, materiaalgebruik en ideeën over kunst.

Wanneer men achteloos een boom nadeed spraken we van geschiedvervalsing. Zij die geschiedenis wilden schrijven moesten het zelf doen. Met steken onder water. Het werk van Michael Tedja (Rotterdam, 1971) is meerstemmig. Letterlijk. Tedja is namelijk behalve beeldend kunstenaar ook dichter en romancier. Bovenstaande regels zijn afkomstig uit zijn gedicht Plek. In het oeuvre van Tedja lopen tekst en beeld door elkaar heen en in elkaar over. Tedja maakt tekeningen, vaak in de vorm van een reeks of een serie, en immens grote schilderijen, “bijna fysiek niet meer te doen, zo groot”. Veelvuldig is er sprake van een explosie aan kleuren en vormen. Elementen van collage en assemblage zijn alom vertegenwoordigd. Zo monteert Tedja onder meer een fiets op een doek – “spannend om te spelen met het platte vlak.”

In het oeuvre van Tedja lijkt alles met elkaar verband te houden en uit elkaar voort te komen. Schilderijen worden boeken, boeken worden schilderijen. Het immateriële woord wisselt hij af met de materie: verf, afbeeldingen en voorwerpen. Op de buitenstaander komt Tedja’s werk wellicht intuïtief en associatief over, in werkelijkheid is het helemaal uitgedacht. Bovendien heeft Tedja een fascinatie voor getallen en gaat hij graag op zoek naar de verbanden tussen getallen. “Voor mij is dat poëzie. Getallenreeksen zijn ook poëzie.”

Tedja studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie (1991-1996) en aan het Sandberg Instituut (1996-1998), beide in Amsterdam. Hij schreef romans, waaronder Hosselen, een diachronische roman in achtenvijftig gitzwarte facetten over beeldende kunst en identiteitsdenkend Nederland anno 2009 (2009) en A.U.T.O.B.I.O.G.R.A.F.I.E. (2001) en dichtbundels, zoals Tot hier en verder (2013) en Regen (2015). Tentoonstellingen van zijn werk waren te zien in onder meer het Cobra Museum voor Moderne Kunst (Amstelveen), Galerie Nouvelles Images (Den Haag), Stedelijk Museum Bureau Amsterdam en Museum Jan Cunen (Oss).

Film gegevens