Hollandse Meesters in de 21e eeuw - Jennifer Tee

Film

Onderdeel van de serie Hollandse meesters in de 21e eeuw. De serie toont een reeks belangrijke Nederlandse kunstenaars van dit moment in hun werkruimtes, gezien door de ogen van gerenommeerde filmmakers. De blik achter de schermen biedt inzicht in de kunstenaars werkwijze, materiaalgebruik en ideeën over kunst.

Kleden, keramiek, tegels, tenten, tekeningen: een diversiteit aan werkvormen en materialen komt samen in het oeuvre van Jennifer Tee (Arnhem, 1973). Haar werk is exotisch en bevat ingrediënten uit diverse culturen. Vaak is er sprake van een combinatie met performance – er wordt op de kleden gedanst of met behulp van keramieken vazen geluid geproduceerd – waardoor het werk, zoals Tee het noemt, geactiveerd wordt. Het is alsof ze haar eigen rituelen ontwikkelt die tot uiting komen in haar installaties.

Een belangrijk thema in haar oeuvre is dat van de ‘tussenstaat’. Of, zoals Tee het noemt, ‘the soul in limbo’. Het is een metafoor voor een plek die zich bevindt op de grens van het hier, de werkelijkheid waarvan we deel uitmaken, en dat wat mogelijk is. Ervaring en bezieling zijn de kern van haar werkproces en symboliseren bovendien wat Tee wil bewerkstelligen met haar werk: een samenkomst van ratio, lichaam en ziel. Voor Tee zijn ambachtelijke productieprocessen essentieel – zo reist ze naar China om zich de eeuwenoude keramiektechniek eigen te maken. Het reizen en daardoor op een andere plek zijn, is eveneens een betekenisvol aspect van Tees werk. Het vertegenwoordigt het procesmatige waarin dingen en culturen in elkaar overlopen. Daaruit vloeit voort dat Tee regelmatig samenwerkingen aangaat met kunstenaars, grafisch ontwerpers en architecten.

Tee volgde van 1995 tot 1998 een opleiding aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving St. Joost in Breda en de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Ze vervolgde haar studie aan het Sandberg Instituut (1998-1999) en de Rijksakademie van beeldende kunsten (2000-2001), beide in Amsterdam. Werk van Tee maakte deel uit van tentoonstellingen in onder meer Galerie Fons Welters (Amsterdam), Project Arts Centre (Dublin), Eastside Project (Birmingham) en het Stedelijk Museum Amsterdam.
 

Film gegevens