Hollandse Meesters in de 21e eeuw - Falke Pisano

Film

Onderdeel van de serie Hollandse meesters in de 21e eeuw. De serie toont een reeks belangrijke Nederlandse kunstenaars van dit moment in hun werkruimtes, gezien door de ogen van gerenommeerde filmmakers. De blik achter de schermen biedt inzicht in de kunstenaars werkwijze, materiaalgebruik en ideeën over kunst.

“Werk dat zich een beetje verzet tegen het al te snelle ritme van de kunst- en entertainmentwereld. Werk dat de toeschouwer iets vertraagt.” Zo omschrijft Falke Pisano (Amsterdam, 1978) haar oeuvre. Pisano werkt overwegend in cycli. Elke cyclus duurt een aantal jaar en alle werken die ze in die periode maakt, groepeert ze onder een noemer. The Body in Crisis (2011-2014), Joke Sculptures (2011-2013) en Figures of Speech (2006-2010) zijn daar voorbeelden van.

Hoe verhouden we ons tot abstractie? Kan een sculptuur in een verhaal veranderen? Welke verschillende vormen van logica zijn er, en hoe cultuurgebonden zijn die? Pisano’s werk ontstaat uit nadenken, veel nadenken. Allerlei vormen van nadenken – soms heel gestructureerd, soms in het wilde weg. Niet voor niets wordt er aan haar werk vaak gerefereerd als artistiek onderzoek. Pisano diept haar thematieken grondig uit.
Een voorbeeld hiervan is The Body in Crisis, waarin Pisano het ‘lijdende lichaam’ onderzoekt. Hoe reageert het lichaam op onderdrukkende omstandigheden, overheidsgeweld en geïnstitutionaliseerde definities van geestelijke gezondheid? Met ‘het lichaam in crisis’ richt Pisano zich op situaties waarin men ‘ziek’ wordt van het sociaal-politieke klimaat. Gewelddadige veranderingen in de levensomstandigheden van de mens staan centraal. 

Pisano studeerde aan Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (1997-2001) en aan de Van Eyck Academie in Maastricht (2005-2006). Werk van haar hand was te zien in The Showroom (Londen), de Vleeshal (Middelburg), Ellen de Bruijne Projects (Amsterdam) en Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía (Madrid). In 2013 won Pisano de Prix de Rome.

Film gegevens