Hollandse Meesters in de 21e eeuw - Daan van Golden

Film

Onderdeel van de serie Hollandse meesters in de 21e eeuw. De serie toont een reeks belangrijke Nederlandse kunstenaars van dit moment in hun werkruimtes, gezien door de ogen van gerenommeerde filmmakers. De blik achter de schermen biedt inzicht in de kunstenaars werkwijze, materiaalgebruik en ideeën over kunst.

In zijn vroege werk maakt Daan van Golden (Rotterdam, 1936) expressieve en abstracte doeken, geschilderd in zwart-wit. De ommekeer komt wanneer hij in 1962 een reis naar Japan maakt. Vanaf dat moment worden de motieven van het alledaagse het uitgangspunt voor Van Goldens doeken en schildert hij minutieus zakdoeken, theedoeken en inpakpapier. Hiervoor gebruikt hij Japanse lakverf, hetgeen ervoor zorgt dat de verftoets haast niet meer zichtbaar is. Er ontstaat een egaal oppervlak. De kaarsrechte lijn- en ruitpatronen maakt Van Golden door delen van het doek af te plakken met tape.

De motieven en patronen uit de alledaagse werkelijkheid blijven aanwezig in Van Goldens oeuvre. Gaandeweg komt daar in de jaren 70 en 80 werk bij dat zijn wortels heeft in de hoge en lage cultuur en de verschillende vertegenwoordigers daarvan. Van Golden citeert schilders die hij bewondert door fragmenten van hun werk uit te vergroten en na te schilderen en brengt muzikanten en filmsterren in beeld. Details uit onder meer het oeuvre van Henri Matisse, Alberto Giacometti en Jackson Pollock passeren de revue. Brigitte Bardot, Fats Domino en Amadeus Mozart zijn enkele voorbeelden van grootheden die hun opwachting maken in Van Goldens werk. In Blauwe studie naar Matisse (1982) schildert Van Golden op groot formaat – 188,5 bij 118 centimeter – de parkiet na uit Matisse’s De parkiet en de zeemeermin (1952). Hij gebruikt hiervoor een dia die hij extreem uitvergroot waardoor de parkiet in zijn schilderij gekartelde contouren heeft.

Onder de noemer Youth as an art fotografeert Van Golden zijn dochter Diana tot haar achttiende levensjaar. De foto’s zijn geven eveneens blijk van de vele plekken die Van Golden samen met zijn gezin aandoet. Van bezoeken aan de Verenigde Staten tot aan reizen naar Nepal, Mexico, Honduras en India.

Van Golden volgde zijn opleiding aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam (1954-1959). In 1999 vertegenwoordigde hij Nederland op de Biënnale van Venetië. Werk van Van Golden was te zien in onder andere De Hallen Haarlem, Museum Boijmans Van Beuningen (Rotterdam), WIELS (Brussel) en GEM (Den Haag).

Film gegevens