Zoek films op titel, trefwoord, producent of regisseur
Land: 
Nederland
Productie jaar: 
1966
Lengte: 
28 min.
Formaat: 
1:1.33
Frames per seconde: 
24
Kleur: 
Zwart./wit
Geluid: 
Mono
Taal: 
Nederlands
Genre: 
documentaire
Bron materiaal DCP: 
16mm

Herman Slobbe / Blind Kind II

Regisseur: 

Twee jaar na zijn film Blind Kind ging Van der Keuken op zoek naar de blinde jongen die toentertijd de meeste indruk op hem maakte. De 14-jarige Herman Slobbe is een fanatiek muziekliefhebber, voor wie de blues de enige ware muziekstijl is. Hij fantaseert zijn eigen radioprogramma bij elkaar en is een begaafd mondharmonica-speler. Met zijn moeder bekvecht hij over hun verschillende muzieksmaak. Samen bezoeken ze de autoraces en thuis imiteert Herman op briljante wijze de motorgeluiden die hij daar gehoord heeft. Lopend over de kermis laat Van der Keuken de jongen commentaar geven op wat hij ervaart. Zijn waarnemingen zijn geestig en ad rem. Later zou hij het liefst bij de radio gaan werken, maar hij vraagt zich af of ze daar op een blinde zitten te wachten. Geluidsman behoort misschien ook tot de mogelijkheden, en van der Keuken geeft hem daarvan alvast een voorproefje.

Producent, scenario, camera, montage: Johan van der Keuken
Set Geluid: J. Gerritsen, Dick Polak en Herman Slobbe

trefwoorden: media, jongeren
leeftijd: geschikt voor 12+

Deze film is gemaakt in 1966 en is een product van toen. De film kan een wereldbeeld en taalgebruik bevatten dat vanuit hedendaags oogpunt gezien niet meer van deze tijd is.
Eye vindt het echter wel belangrijk om deze films beschikbaar te maken voor vertoning (mits daarbij inhoudelijke context wordt aangeboden), om daarmee volledig te zijn in het toegankelijk maken van haar archiefmateriaal, bewustzijn te creëren over het bestaan hiervan en niet de indruk te wekken dat vormen van stereotypering, culturele toe-eigening en racisme nooit of in mindere mate aanwezig zijn in films uit bepaalde historische periodes.

 

Log in s.v.p.

Om films te bekijken en boeken dien je in te loggen

Log in Registreer