Glas

Film

In 1957 kreeg Bert Haanstra de opdracht van de Verenigde Glasfabrieken Leerdam om een bedrijfsfilm te maken waarin het productieproces werd getoond. Met de film wilde het bedrijf haar reputatie van vakmanschap en innovatief design (onder leiding van Andreas Copier) hooghouden.
Terwijl hij opnamen in de fabriek maakte, kwam Haanstra tot de ontdekking dat het onderwerp stof voor meer dan één film bood. Hij kreeg van de opdrachtgever toestemming om naast de bedrijfsfilm in zwart-wit - die de titel Over glas gesproken kreeg - een 'vrije film' in kleur te maken, waarin hij zijn fantasie de loop kon laten. De productiekosten van die film, Glas, nam het Ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen voor haar rekening.
Voor Glas monteerde Haanstra beelden van de verschillende facetten van glasfabricage, die met aandacht voor details ritmisch op muziek werden gezet door Pim Jacobs. De film was direct een groot succes: bij de pers, op internationale filmfestivals en bij het grote publiek. In 1960 mocht Haanstra zelfs een Oscar voor de beste korte documentaire in ontvangst nemen. Korte tijd later kwam de duizendste kopie van Glas in omloop. De film is jarenlang als materiaal gebruikt in lessen filmmontage op filmscholen over de hele wereld.

Trefwoorden

techniek, werk, licht

Film gegevens