Crops

Film

Crops  is een stop-motion film over cirkel-irrigatie. In de Verenigde Staten wordt dit soort irrigatie op grote schaal toegepast. Deze cirkels van gewassen passen precies in het raster dat is gebouwd door de Public Land Survey System. Het zijn vierkante secties van een vierkante mijl, die in totaal 640 hectare beslaan.
Lange water-sprinkler armen draaien rond een centrale spil, die cirkelvormige gebieden met groene gewassen in de woestijn of semi-droge omgevingen van water voorzien. Een waterput, gelegen in het midden van de cirkel, pompt water omhoog uit enorme aquifers in de rotsformaties eronder, of water van de Rio Grande wordt gekanaliseerd en doorgestuurd naar de woestijnen die de put van water voorzien.
Crops is gemaakt met behulp van foto's van meer dan 1000 cirkels, vastgelegd in Google Earth en bijgesneden in Photoshop. De meeste foto's zijn van gebieden in New Mexico, Arizona, Colorado, Texas, Oklahoma en Kansas.

Colin Huizing (curator bij het Stedelijk Museum Schiedam) schreef over Crops:
Gerco de Ruijter's Crops (2012) is een video-collage samengesteld uit foto's van irrigatiesystemen in de VS die hij verzamelde van Google Earth. Het is een verzameling van bijna abstracte beelden die nieuwe associaties oproepen door de stijl van de montage. Het is alsof de wijzers van een klok het verloop van tijd illustreren, of alsof je kijkt naar de start-up strip van een oude celluloid film: het is abstract en realistisch tegelijk.

Trefwoorden

landschap, landbouw, abstract

Film gegevens