Hollandse Meesters in de 21e eeuw - Charlotte Schleiffert

Film

Onderdeel van de serie Hollandse meesters in de 21e eeuw. De serie toont een reeks belangrijke Nederlandse kunstenaars van dit moment in hun werkruimtes, gezien door de ogen van gerenommeerde filmmakers. De blik achter de schermen biedt inzicht in de kunstenaars werkwijze, materiaalgebruik en ideeën over kunst.

In het universum van Charlotte Schleiffert (Tilburg, 1967) staan hybride wezens centraal. In haar figuren komen verschillende werelden, stijlen en seksen samen. Op de plek waar je als kijker een hoofd verwacht bevindt zich een dierenschedel of een exotisch masker. De kleding is al even divers, van uitheemse klederdracht tot futuristische uniformen, bontmantels en strak gesneden maatpakken. Cowboylaarzen, roze pumps of slippers aan de voeten en in de hand diverse attributen: speren, geweren, een kittige handtasje of een valk. Vaak is het voor de kijker niet uit te maken of het een man of een vrouw betreft.

Deze figuren beeldt Schleiffert overwegend af op groot formaat zodat ze meer dan levensgroot zijn. Haar materiaalgebruik is divers, van krijt tot verf en van nepbont tot aluminiumfolie. Schleiffert werkt aan de hand van beeldsamenstellingen. Deze collages dienen als uitgangspunt voor een tekening of schilderij. Natekenen is voor Schleiffert van belang omdat ze, naar eigen zeggen, op die manier niet alles verzint. In Schleifferts oeuvre spelen thema’s als onderdrukking, vrijheid, macht en sekse een centrale rol. Door een mix te maken van verschillende stijlen, tijden en plekken roept Schleifferts werk de vraag naar tolerantie in het leven: haar mogelijke figuren spreiden een verlangen tentoon naar wat mogelijk zou moeten kunnen zijn. Schleiffert: “Mijn figuren zijn niet altijd even happy met hun leven en dromen van een alternatief.”

Behalve tekeningen en schilderijen maakt Schleiffert ook installaties en sculpturen. Ze studeerde aan de Academie voor Kunst en Vormgeving in ‘s-Hertogenbosch (1985-1990) en aan De Ateliers (1990-1992). In 1999 won Schleiffert de Prix de Rome. Haar werk werd geëxposeerd in onder andere Heden (Den Haag), Museum Het Domein (Sittard) en CBK Drenthe (Assen).

Film gegevens