Hollandse Meesters in de 21e eeuw - Auke de Vries
Onderdeel van de serie Hollandse meesters in de 21e eeuw. De serie toont een reeks belangrijke Nederlandse kunstenaars van dit moment in hun werkruimtes, gezien door de ogen van gerenommeerde filmmakers. De blik achter de schermen biedt inzicht in de kunstenaars werkwijze, materiaalgebruik en ideeën over kunst.
Balancerende volumes. Kubussen, kegels en bollen geregen aan stalen lijnen. Soms monochroom zwart, dan weer met kleurrijke elementen. De sculpturen van Auke de Vries (Bergum, 1937) belichamen een spanning.
De Vries tekent, etst en schildert alvorens hij in de jaren 70 begint met het maken van metalen sculpturen. Deze beelden hebben in eerste instantie de kleur van het metaal waarmee hij werkt, later beschildert hij steeds vaker onderdelen van het werk met heldere kleuren als rood, geel of wit. Veel van De Vries’ werk is te vinden in de openbare ruimte.
Met Maasbeeld (1982) verbindt De Vries de Rotterdamse Willemsbrug met een van de pijlers van de oude Spoorbrug – die voorheen beide oevers van de Maas met elkaar verbond – door middel van een stalen draad van 182 meter. Aan deze draad ‘hangen’ allerlei vormen: een ring, een bal, een rechthoekig volume en een serpentine-achtige krul. Door de plek waar het werk zich bevindt, zwevend boven de Maas, komt de eerder genoemde bal zo nu en dan in contact met het water. Dit heeft tot gevolg dat de sculptuur een beetje beweegt, hetgeen eveneens wordt bewerkstelligd door de wind. De verbinding met de plek waar het werk komt is voor De Vries van groot belang. Hij onderzoekt de plek uitvoerig voordat hij weet ‘wat het beeld moet worden’. Het werk moet een rol spelen in de omgeving. De zolderkamer waar De Vries atelier houdt, is volgepakt met sculpturen en studies. Aan het plafond hangen vele ‘schetsen’. “De drijfveer van dingen die moeten gebeuren”, noemt De Vries de sturende kracht achter zijn productie. “[Het] is net alsof ik iets mis en dat ik zoek wat dat is. En daardoor ontstaan steeds dingen.”
De Vries studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag (1956). Beelden van zijn hand staan door heel Nederland en in steden als Barcelona, Berlijn, Bangkok en Parijs. In de periodes van 1972 tot 1986 en van 1986 tot 1996 doceert De Vries aan respectievelijk de KABK in Den Haag en aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam. In 2015 wint De Vries de Wilheminaring, een oeuvreprijs voor beeldhouwers. Tentoonstellingen van zijn werk waren te zien in onder meer het Gemeentemuseum Den Haag, het Stedelijk Museum Zwolle, Institut Néerlandais (Parijs) en Galerie Nouvelles Images (Den Haag).