Nieuwe aanwinsten in de Poule

Er zijn weer nieuwe korte films toegevoegd aan de Poule. Ditmaal onder andere de mooiste afstudeerfilms van AKV St. Joost en de HKU lichting 2015 en een prijswinnaar van het KLIK! animatiefestival.

Fictie
BIRD (Marinus Groothof, Dunja Jocic, 2015)
Terwijl zijn moeder repeteert voor een concert, zwerft de zevenjarige Sava rond in het landhuis, op zoek naar een speelmaatje. Ondanks rondrennend personeel wordt hij door niemand echt gezien. Het engelachtig ogende kind ontdekt een zwarte vogel in een kooi en besluit daarmee te spelen. Totdat deze niet meer beweegt. Wanneer daarna zijn moeder gaat optreden, blijft Sava alleen achter. En dan komt de vogel op wonderbaarlijke wijze weer tot leven.

NOORDERZON (Daan Hocks, 2015)
De lusteloos ogende Frank hakt de knoop door: hij vertrekt. Een afscheidsbriefje voor zijn vrouw is al geschreven en de tassen zijn gepakt. Hij verlaat zijn echtgenote en hun gezapige leven in een rustige buitenwijk. Maar dan komt zijn nietsvermoedende vrouw plots thuis en blijkt zijn voorgenomen vlucht opeens complexer dan gedacht.

Beeldende kunst
FALLING FRAMES (Johannes Langkamp, 2015)
Falling Frames is het eerste deel van een reeks waarin Langkamp de framing en visualisatie onderzoekt van het driedimensionale perspectief via het tweedimensionale medium video, zowel technisch als conceptueel. In zijn eigen woorden, "het project is een onderzoek naar de ruimte en hoe we deze ruimte ervaren."

Animatie
PANIEK! (Joost Lieuwma, Daan Velsink, 2015)
Marja gaat een dagje naar het strand, maar wordt onderweg overvallen door paniekgedachten: heeft ze het gas wel uitgedraaid? Het strijkijzer wel van de plank gehaald? De badkraan wel dichtgedraaid? De mogelijke gevolgen van haar ingebeelde vergeetachtigheid groeien in haar gedachten tot catastrofale proporties, maar het is uiteindelijk haar paniekerige aard zelf die haar de das om doet.

RED-END AND THE FACTORY PLANT (Robin Noorda and Bethany de Forest, 2016)
Deze kleurrijke animatie in stop-motion geeft de bio-industrie een heel nieuw gezicht. Als Redback rode pepers verzamelt in het bos ontdekt hij een bio-industrie van vleesetende planten, maar wordt opgepakt. Met hulp van mug  Goldfly bevrijdt Red-end Redback door de vleesfabriek te saboteren. (Binnenkort beschikbaar.)

QUACKSALVER (Jorn Leeuwerink, 2015)
Het lijkt een doodgewone dag op het spreekuur van de kwakzalver, maar dan loopt het vreselijk uit de hand als een patiënt besluit hem een koekje van eigen deeg te geven!

THEM & I (Lina Kilkawi, Jolijn Schuurmans, 2015)
De film ‘Them & I’ vertelt het verhaal van Victor, een stop-motion animatiepop wiens gelukkige einde op wrede wijze wordt verstoord wanneer zijn animatoren besluiten om een nieuwe film te maken

TURN THE TABLES (Raymon Wittenberg, 2015)
Een jongeman probeert contact te maken met mensen in het restaurant waar hij alleen uit eten gaat. Hij is echter sociaal onhandig. Zal het hem lukken om de avond met iemand te delen? Of blijft hij alleen en eenzaam achter?