Nieuwe aanwinsten per 1 juni beschikbaar in de Korte Film Poule

Van recente animatiefilms zoals Munya in mij, tot de werledberoemde documentaires Het Leesplankje en Blind Kind II van Johan van der Keuken en de unieke dansfilms van Janica Driasma. Ook deze maand zijn er weer ruim twintig nieuwe films toegevoegd aan de Poule. Onderstaand een overzicht van alle nieuwe films.

Fictie
De tijdreiziger
(Dick Tuinder, 1995)
Geënsceneerde documentaire over Arthur Dauphin, een vergeten tijdgenoot van Méliès en de gebroeders Lumière. In 1896 was Dauphin de eerste mens die naar een camera zwaaide. De groet van een tijdreiziger die honderd jaar geleden reeds vermoedde dat er achter die levenloze machine een nieuwe wereld schuilging.

De tranen van Maria Machita (Paul Ruven, 1991)
De oer-Hollandse smartlap stond model voor deze nieuw-romantische musical. In deze korte film moet Maria Machita (filmdebuut van actrice Ellen ten Damme en afstudeerfilm van Paul Ruven) in een korte tijd veel leed verwerken. Haar vader verongelukt, haar moeder overlijdt op het concertpodium en haar geliefde Turk vertrekt aangekondigd het land uit.

Marc Jacobs (Sam de Jong, 2014)
De negenjarige Soufyane woont met zijn Nederlandse moeder in een achterstandswijk in Amsterdam-Noord. Als zijn Marokkaanse vader, die hij nog nooit heeft gezien, hem uitnodigt voor een vakantie naar het land van zijn voorouders kan het grote verheugen beginnen. Op straat koopt Soufyane alvast een Marc Jacobs zonnebril, al hebben zijn vrienden allemaal een Ray Ban. Nog voor zijn reis daadwerkelijk begint, krijgt hij echter te maken met een enorme teleurstelling. Tragikomisch jeugddrama over de harde klappen die het leven kan geven.

Experimenteel
Accumulate
(eddie d, 2014)
In een tijdperk waarin zelfs smartphones HD Video produceren gaat eddie d terug naar zijn collectie SD-instructievideos om materiaal te zoeken voor zijn werk. Deze Lo-Fi aanpak heeft dit keer een videogedicht opgeleverd met in de hoofdrol een enkele man en zijn getallen. Het werk zou kunnen gaan over de financiele crisis, bankiers of gewoon over de alledaagse problemen waar iedereen mee worstelt. Uiteindelijk blijft er een vraag over: How much more? Een ding is zeker; als altijd met eddie d videos is het werk kort genoeg om in iemands binnenzak te passen.

Transformation by holding time (landschap) ( Paul de Nooijer, 1976)
De eerste van drie versies van Transformation by Holding Time, films met de lengte van een filmrol waarin het beeldvlak geleidelijk gevuld wordt met polaroidfoto's, gemaakt vanuit één standpunt in één shot zonder montage. In deze versie registreert de filmcamera de filmmaker in een heidelandschap die polaroidfoto's maakt van de filmcamera.

Torrentius (Maarten de Kroon, 2013)
Eén hallucinerende ZOOM-OUT, één schilderij, één ongelofelijk verhaal. Een meervoudige hommage aan de17de-eeuwse kunstenaar Torrentius) en diens unieke Stilleven met Breidel (1614). Het is het enige schilderij dat van Torrentius bewaard is gebleven. Het stelt deskundigen nog steeds voor een raadsel hoe het precies gemaakt is.

Documentaire
Dochters
(Marta Jurkiewicz, 2011)
Tot het overlijden van haar moeder heeft de Poolse Elzbieta voor haar gezorgd. In deze documentaire helpt de dochter van Elzbieta (filmmaakster Jurkiewizc) haar in Polen met het ontruimen van de woning. Hoe kan zij later haar moeder helpen en verzorgen, nu ze zelf in Nederland woont?

Het Leesplankje (Johan van der Keuken, 1973)
Aap, noot, mies, wim, zus. Vele generaties Nederlandse kinderen hebben leren lezen aan de hand van deze geïllustreerde woordenreeks. Een Amsterdamse basisschool combineerde de leermethode in 1973 met actuele informatie van toen, zoals de staatsgreep in Chili waarbij Salvador Allende om het leven kwam, en de mensenrechtenschendingen waar Amnesty International tegen streed. In een ritmische montage, het tempo aangegeven door de muziek, toont Johan van der Keuken hoe leerlingen van deze school het vaste rijtje opdreunen.

Herman Slobbe/Blind kind II (Johan van der Keuken, 1966)
Twee jaar na zijn film BLIND KIND ging Van der Keuken op zoek naar de blinde jongen die toentertijd de meeste indruk op hem maakte. De 14-jarige Herman Slobbe is een fanatiek muziekliefhebber, voor wie de blues de enige ware muziekstijl is. Hij fantaseert zijn eigen radioprogramma bij elkaar en is een begaafd mondharmonica-speler. Met zijn moeder bekvecht hij over hun verschillende muzieksmaak. Samen bezoeken ze de autoraces en thuis imiteert Herman op briljante wijze de motorgeluiden die hij daar gehoord heeft. Lopend over de kermis laat Van der Keuken de jongen commentaar geven op wat hij ervaart.

Animatie
Munya in mij
(Mascha Halberstad, 2014)
De tienjarige Munya is dol op eten. Ze kookt en bakt zich een slag in de rondte voor haar kritische moeder die haar lieve dochter amper ziet staan. Op weg naar de supermarkt wordt Munya gepest door kinderen uit de buurt, die haar dik noemen en de favoriete televisieprogramma’s van haar moeder belachelijk maken. Het meisje kruipt in haar schulp en voelt zich erg verdrietig. Totdat haar grote rapidool haar de kracht geeft om voor zichzelf op te komen.

Between You and Me (Quentin Haberham, 2014)
Middelbare scholier Sam is tot over zijn oren verliefd op Luna, die van niets weet. De schuchtere Sam verzamelt al zijn moed om haar aan te spreken. Maar wanneer hij denkt dat hij er klaar voor is, houden zijn innerlijke demonen hem tegen. Eerst zal hij hen als een kloeke ridder te lijf moeten gaan.

Beren op de weg (Nadia Meezen, 2014)
Animatiefilm over Theo die niets liever doet dan rijden in zijn gele autootje. Op een dag stuit hij op een beer op de weg. Door de schrik krijgt hij een ongeluk. Na het voorval ontstaat er bij Theo een steeds groter wordende angst om zijn oude leven op te pakken. Hoe meer hij de angst toelaat in zijn leven, hoe meer beren hij om zich heen begint te zien.

Oh what a knight (Paul Driessen, 1982)
Korte bekroonde animatiefilm over een kwetsbaar riddertje in harnas dat de strijd aangaat met allerlei enge monsters om uiteindelijk een in nood verkerende jonkvrouw te redden. Eenmaal bij de gillende vrouw aangekomen schept een strategische zet grote verwarring.

Ei om Zeep (Paul Driessen, 1977)
Korte animatiefilm waarin een gelovig, dik mannetje bij zijn ontbijt een eitje wil nuttigen. Vanuit de eierschaal klinkt een hevig protest en dit drijft het verbaasde kereltje tot bruut geweld. Al spoedig keert het geweld zich ook tegen hem.

Te Land ter Zee en in de Lucht (Paul Driessen, 1980)
Korte animatiefilm waarin een gelovig, dik mannetje bij zijn ontbijt een eitje wil nuttigen. Vanuit de eierschaal klinkt een hevig protest en dit drijft het verbaasde kereltje tot bruut geweld. Al spoedig keert het geweld zich ook tegen hem.

Uncles & Aunts I (Paul Driessen, 1989)
Animatiefilm waarin familiekiekjes met begeleidende onderschriften commentaar geven op alledaagse tafereeltjes waarin ooms, tantes en aanverwanten een hoofdrol spelen.

Oedipus (Paul Driessen, 2011)
een humoristische achteruitvertelde versie van de bekende mythe. Een man valt naast zijn vrouw in slaap, nadat hij zijn hoofd op het nachtkastje gezet heeft. De vrouw zet het raam open. Haar minnaar Oedipus komt binnen en vermoordt de man. Hij bedrijft de liefde met haar en zet daarna zijn hoofd af. De vrouw begint te gillen en rent weg. Oedipus meldt zich aan bij een therapiegroep. In de sessies gaat hij terug in de tijd, op zoek naar de oorzaak van zijn liefdesprobleem. Die hij tot verbijstering van zijn groepje ontdekt.

Dansfilm
La Balayeuse
(Janica Draisma, 1992)
Korte geanimeerde dansfilm, eerste deel uit een serie over de straatveegster Bala, speelt in Parijs waar Bala een spin, een straatveger en een groene danseres ontmoet.

Bala II (Janica Draisma , 1993)
Korte dansfilm met animatie-elementen, gemaakt in opdracht van het Springdance 1993. Deel twee van een serie over de dansende straatveegster Bala, die oprijzend uit zee terecht komt in Holland.

Dansfilms Janica Draisma (Janica Draisma)
Compilatie van vroege dansfilms van Janica Draisma