Zoek films op titel, trefwoord, producent of regisseur
Land: 
Nederland
Productiejaar: 
2013
Lengte: 
15 min.
Formaat: 
1:1.78
Frames per Seconde: 
24 fps
Kleur: 
Full Colour
Geluid: 
Dolby 5.1
Taal: 
Nederlands
Genre: 
documentaire
Bronmateriaal DCP: 
DCP

Hollandse Meesters in de 21e eeuw - Hellen van Meene

Regisseur: 

Onderdeel van de serie Hollandse meesters in de 21e eeuw. De serie toont een reeks belangrijke Nederlandse kunstenaars van dit moment in hun werkruimtes, gezien door de ogen van gerenommeerde filmmakers. De blik achter de schermen biedt inzicht in de kunstenaars werkwijze, materiaalgebruik en ideeën over kunst.

Hellen van Meene (Alkmaar, 1972) is fotograaf. Van Meene staat vooral bekend om haar portretten van (adolescente) meisjes. Haar oeuvre is in de loop der tijd ook stillevens en dierportretten, met name van honden, gaan bevatten. Het werk van Van Meene kenmerkt zich door een traditionele, haast klassieke sfeer in het beeld. Dit is toe te schrijven aan meerdere factoren. Allereerst werkt Van Meene bij voorkeur en bijna uitsluitend met natuurlijk licht. Daarnaast wordt de kleding van de meisjes in kwestie zodanig uitgekozen dat er sprake is van wat Van Meene een “tijdloze oubolligheid” noemt. “Dat je niet meer ziet wanneer het gebeurd is, dat vind ik het mooist.”

De meisjes die Van Meene fotografeert zijn enerzijds nog kind – speels en onschuldig – anderzijds al volwassen en bezig met het ontwikkelen van hun seksualiteit. Haar portretten vangen als het ware deze tussenfase. “Wat mij aan jonge vrouwen fascineert is dat ze nog helemaal openstaan. Ze zijn nog niet vastgeroest. Ze durven zich te laten zien zoals ze zijn.”  De blikken en poses van de meisjes maken de beelden raadselachtig. Ze kijken dromerig en ogen onbestemd. Zoals het meisje dat strak in de camera kijkt en in een lege, desolate kamer staat (Untitled (#0311)), het meisje dat, gekleed in een veel te grote bontmantel, in de sneeuw staat met naast zich een hond (Untitled (#0387)) en de jonge vrouw die met een wasbeer in haar armen tegen een boom leunt (Untitled (#0286)).

Van Meene studeerde fotografie aan de Gerrit Rietveld Academie (1992-1996) in Amsterdam. Haar werk werd geëxposeerd in onder andere Museum Folkwang (Essen), het Fotomuseum Den Haag, Yancey Richardson Gallery (New York), het Frans Hals Museum (Haarlem) en C/O Berlin.

Camera: Jean Counet
Geluid: Mark Wessner
Montage: Sander Vos
Muziek: John Groenen & De Waterlanders

Log in s.v.p.

Om films te bekijken en boeken dien je in te loggen

Log in Registreer