Filmproducent Willem Thijssen van CinéTé over de Korte Film Poule

Omdat de Korte Film Poule in hoge  mate afhankelijk is van de medewerking van  producenten bij de aanlevering van nieuw materiaal, in dit nieuwsbericht één van hen aan het woord over de Poule.

Willem Thijssen is al meer dan dertig jaar actief als producent van onder meer animatiefilms. Met zijn bedrijf CinéTé  is hij zowel in  België als Nederland gevestigd.  Hij produceerde  ruim tachtig films, waaronder de Oscarwinnaars Een Griekse tragedie (Nicole van Goethem, 1987) en Father and Daughter (Michael Dudok de Wit, 2001). Deze films en vier andere animatiefilms die hij produceerde  zijn ook beschikbaar in de Korte Film Poule.

“Ik vindt de Korte Film Poule een fantastisch initiatief. Het is een bijzonder goed streven om de korte film weer terug te brengen in de Nederlands filmtheaters. Films die wellicht al jaren net meer te zien zijn geweest, worden zo weer toegankelijk gemaakt.
Voorheen was het vaak het geval dat de films die ik produceerde na de ronde door het festivalcircuit op de plank terechtkwamen en daarna  nog maar sporadisch vertoond werden. Ik heb wel diverse pogingen gedaan om de films nog als voorfilm vertoond te krijgen in de theaters, bijvoorbeeld als vaste voorfilm bij een feature, maar dit stuitte op veel weerstand vanwege de hoge kosten die dit met zich meebracht voor de vervaardiging van meerdere projectiekopieën.
In de periode dat ik als animatie-intendant actief was voor het Filmfonds heb ik toen het project Ultrakort opgezet, om zo een vaste vertoningsafzet voor korte animatiefilms van maximaal 2 minuten te creëren. De Poule sluit daar heel mooi op aan, omdat het ook ruimt biedt voor films langer dan 2 minuten, oudere films  en de diverse andere genres ook breed vertegenwoordigd zijn. Deze zouden bij Ultrakort anders buiten de boot vallen, maar verdienen hoe dan ook een plek op het witte doek en de Poule biedt die mogelijkheid.”

Ook is Thijssen goed te spreken over de samenwerking met de Poule; “Deze verloopt goed en  soepel.  Bij de aanlevering van het bronmateriaal voor het maken van de  DCP’s die in de Poule gebruikt worden is er goed overleg. Daarbij is het voor de producent ook een mooie mogelijkheid om  zelf  materiaal dat naar aanleiding van het Korte Film Poule-project gemaakt is aan te schaffen. Op die manier kun je elkaar goed van dienst zijn in de uitwisseling van materiaal om zo de films in  een zo hoog mogelijke kwaliteit te kunnen vertonen.”

Op dit moment bevinden er zich ongeveer 60 animatiefilms in de Poule. Daarvan zijn de volgende films geproduceerd door CinéTé:

Een Griekse tragedie  (Nicole van Goethem, 1987)
Father and Daughter (Michael Dudok de Wit, 2001)
3 Misses (Paul Driessen, 1998)
2D or not 2D (Paul Driessen, 2003)
The 7 Brothers  (Paul Driessen en Kaj Driessen, 2008  )
Car Craze (Evert de Beijer, 2003)