Find movies by title, keyword, producer or director
Country: 
Nederland
Production Year: 
2013
Length: 
15 min.
Format: 
1:1.78
Frames per Second: 
24 fps
Colour: 
Full Colour
Sound: 
Dolby 5.1
Language: 
Nederlands
Genre: 
documentaire
Source Material DCP: 
DCP

Hollandse Meesters in de 21e eeuw - Rezi van Lankveld

Director: 

Onderdeel van de serie Hollandse meesters in de 21e eeuw. De serie toont een reeks belangrijke Nederlandse kunstenaars van dit moment in hun werkruimtes, gezien door de ogen van gerenommeerde filmmakers. De blik achter de schermen biedt inzicht in de kunstenaars werkwijze, materiaalgebruik en ideeën over kunst.

Verf rechtstreeks op het doek gieten, het doek bewegen zodat de verf buiten haar eerste contour treedt. Met een kwast sporen trekken in de nog natte verf of daar direct uit de pot druppels op laten vallen. Delen overschilderen als blijkt dat het niet helemaal klopt. Rezi van Lankveld (Almelo, 1973) wil schilderijen maken die zijn zoals de natuur. Dat het vanzelfsprekend is dat het ze er zijn. Elk gedeelte van het schilderij moet in beweging zijn. Van Lankveld bedrijft een spontane en intuïtieve manier van schilderen. Voor haar dynamische doeken past ze als het ware een collage aan verftechnieken toe. Ze maakt gebruik van olieverf waar ze geregeld verdunner aan toevoegt zodat de verf vloeibaar wordt en geschikt is om op het doek te gieten. Van Lankveld schildert altijd horizontaal. Dat wil zeggen, haar doeken rusten op twee parallelle balken die op de grond liggen. Van bovenaf brengt ze de verf aan.

Waar Van Lankvelds vroegere werk meer monochroom en donker van kleur is, gebruikt ze in haar recente doeken meer diverse en met elkaar contrasterende kleuren. Bovendien is haar werk abstracter geworden. De figuratie die vroeger meer aanwezig was, heeft plaatsgemaakt voor een stapeling aan kleuren, vormen en vloeiingen.

Van Lankveld studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam (1993-1997) en aan de Van Eyck Academie in Maastricht (1997-1999). Werk van Van Lankveld maakte deel uit van (groeps)tentoonstellingen in onder andere GEM (Den Haag), het Gemeentemuseum Den Haag, The Approach (Londen) en Contemporary Art Museum (St. Louis).

Camera: Maarten van Rossem
Geluid: Erik Langhout
Montage: Mario Steenbergen
Muziek: Tim Knol, Jeroen Tenty & Erik Lensink

Please login

In order to watch and book movies you need to be registered and logged in

Login Register