Find movies by title, keyword, producer or director
Country: 
Nederland
Production Year: 
2013
Length: 
15 min.
Format: 
1:1.78
Frames per Second: 
24 fps
Colour: 
Full Colour
Sound: 
Dolby 5.1
Language: 
Nederlands
Genre: 
documentaire
Source Material DCP: 
DCP

Hollandse Meesters in de 21e eeuw - Marjan Teeuwen

Director: 

Onderdeel van de serie Hollandse meesters in de 21e eeuw. De serie toont een reeks belangrijke Nederlandse kunstenaars van dit moment in hun werkruimtes, gezien door de ogen van gerenommeerde filmmakers. De blik achter de schermen biedt inzicht in de kunstenaars werkwijze, materiaalgebruik en ideeën over kunst.

“De mens heeft een onstuitbare energie om de wereld op te bouwen, om de wereld vorm te geven”, zegt Marjan Teeuwen (Venlo, 1953). Zelf breekt ze af om op te kunnen bouwen. In haar architectonische installaties verbuigt, verzaagt, ordent en stapelt Teeuwen bouwmaterialen. Net zolang tot er met deze onderdelen een geheel nieuwe werkelijkheid ontstaat. Voor haar architectonische installaties werkt Teeuwen met woningen of huizenblokken die op de lijst staan om gesloopt te worden. Het onroerend goed krijgt onder de noemer Verwoest Huis nog een laatste kans om te schitteren. Verwoest Huis is een transformatie waarbij alles op een andere plek ligt of staat. Er zijn geen ramen, geen zicht op buiten. Stukken bouwmateriaal zijn opgestapeld tot wanden – soms ogend als metershoge stapels paperassen. Er zijn doorkijkjes waar deze er eerder niet waren.

Een primitieve manier van bouwen, noemt Teeuwen het. Ze wil met haar ingrepen behalve de architectonische structuur van de gebouwen, ook de ‘sociale structuur’ van wonen blootleggen. “Door grote openingen te maken in vloeren, plafonds en wanden schep je nieuwe perspectieven op bestaande architectuur.” Inmiddels creëerde Teeuwen Verwoest Huis onder meer in Leiden, Amsterdam, Rotterdam, en Krasnoyarsk, Rusland. Verwoest Huis wordt uiteindelijk zelf ook ‘verwoest’ – na de sloop resteren slechts de fotoseries die Teeuwen ervan maakt.

Teeuwen studeerde aan de kunstacademie in Tilburg (1982-1984) en aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving St. Joost in Breda (1984-1988). Werk van Teeuwen werd tentoongesteld in onder andere Museum De Lakenhal (Leiden), Galerie Nouvelles Images (Den Haag), Cokkie Snoei (Rotterdam) en het Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch.

Camera: Goert Giltaij
Montage: Mario Steenbergen

Please login

In order to watch and book movies you need to be registered and logged in

Login Register