Gouden Kalfwinnaar Das Wad in Festival Highlights programma Nederlands Film Festival

De gehele maand maart is dit programma met de crème de la crème van de korte films die op het Nederlands Film Festival 2014 werden vertoond beschikbaar voor Korte Film Pouleabonnees.
Het programma bestaat uit de volgende films:

Reizigers in de nacht (Ena Sendijarevíc, 2013)
Als een door sleur afgestompte pompbediende een onverwachte klant binnen krijgt wordt haar kleurloze bestaan even doorbroken met een korte dansante liaison. Dan blijkt de man andere bedoelingen te hebben. Ook al verwarren deze haar, haar leven is niet meer hetzelfde en ze neemt een rigoureus besluit.

Cruise Patrol  (Bob de Groot,  2013) 
Kleurrijke en strak getekende animatie die begint als actiefilm, overgaat in een western, verwordt tot horror om te eindigen als love story. Wanneer een motoragent op de highway in een verlaten Amerikaanse woestijn een personenauto met verdachte personen aanhoudt, ontvouwt zich in luttele minuten een bloedstollend, door klassieke genres geïnspireerd drama.

Onno de Onwetende (Viktor van der Valk, 2014)
Onno staat stil. Hij komt er niet uit. Veel vragen, weinig antwoorden. In dit bij vlagen komische drama met origineel gebruik van energieke opnames, snelle montage en virtuele muziek, wordt Onno de onwetende slachtoffer van zijn eigen vreemde gevoel. Een gevoel dat hij wel herkent, maar niet begrijpt.

A Single Life (Job Roggeveen, Joris Oprins, Marieke Blaauw, 2014)
Animatie waarin het opzetten van een singletje op een oude pick-up leidt tot een ingrijpend spel met de tijd. Dit blijkt voor- en nadelen te hebben. Wanneer het personage denkt de regie over haar levensloop over te kunnen nemen, ontstaat er een hapering met definitieve gevolgen.

All those Sunflowers (Bram Schuw, 2014)
Marieke, een 27-jarige Nederlandse, werkt bij een reclamebureau in New York. Ze voelt zich eenzaam in the city that never sleeps. Alleen vriendje Dylan kan haar troosten, al verschijnt hij slechts sporadisch. Wanneer ze tijdens een uitstapje met collega’s naar het groene en rustige Long Island vertrekt, bloeit de in zichzelf gekeerde vrouw eindelijk op. Zeker wanneer ze George leert kennen. Juist op dat moment vraagt Dylan aan Marieke of zij hem los wil laten. Subtiel drama over eenzaamheid, rouwen en opnieuw beginnen.

Démontable  (Douwe Dijkstra, 2014)
Terwijl een man een kop koffie drinkt, breekt de oorlog uit op zijn keukentafel. Het kopje wordt een schietschijf en uit de grauwe asresten van een sigaret doemt een gewonde soldaat op. Helikopters rijten de krant aan flarden, een drone neemt een bord broccoli onder vuur. De experimentele film vol speelse visuals toont de absurde relatie tussen ons dagelijkse leven en het wereldnieuws.

Das Wad (Rob Lücker, 2014 )  Winnaar Gouden Kalf Beste Korte Film
Wanneer de Joodse goudzoeker Salomon op het wad bij laag tij zijn geluk beproeft met zijn metaaldetector, stuit hij op een ongewone vondst. Zijn nieuwsgierigheid wint het van zijn historisch besef en als hij zijn gevonden voorwerp uit het zand heeft opgeduikeld, blijkt hij niet meer alleen. Hij redt zich uit de daaropvolgende bizarre gebeurtenis - maar dan slaat het noodlot alsnog toe.

Lengte programma: 88 minuten