Zoek films op titel, trefwoord, producent of regisseur
Country: 
Nederland
Production Year: 
2013
Length: 
15 min.
Format: 
1:1.78
Frames per Second: 
24 fps
Colour: 
Full Colour
Sound: 
Dolby 5.1
Language: 
Nederlands
Genre: 
documentaire
Source Material DCP: 
DCP

Hollandse Meesters in de 21e eeuw - Toon Verhoef

Director: 

Onderdeel van de serie Hollandse meesters in de 21e eeuw. De serie toont een reeks belangrijke Nederlandse kunstenaars van dit moment in hun werkruimtes, gezien door de ogen van gerenommeerde filmmakers. De blik achter de schermen biedt inzicht in de kunstenaars werkwijze, materiaalgebruik en ideeën over kunst.

Toon Verhoef (Voorburg, 1946) is schilder. Aan elk schilderij gaan studies op papier vooraf. Geen tekeningen in de letterlijke zin, maar samenstellingen van verf en papier. Collages waar ook verpakkingsmateriaal en opgedroogde resten verf in voor komen.
Uit deze beeldreeksen destilleert Verhoef wat bruikbaar is voor een schilderij. Vaak zijn dit onderdelen: een bepaald kleurgebruik of een bepaalde compositie. Verhoef: “Niet kloppende, wankele beelden die dan in het schilderij uiteindelijk wel op de een of andere manier moeten blijven staan. Dat niet kloppende moet wel kloppen."v

De schilderijen van Verhoef zou je abstract kunnen noemen. Als toeschouwer is hetgeen waarnaar je kijkt niet herleidbaar tot de werkelijkheid. Toch heeft Verhoefs werk in zekere zin te maken met de waarneming van die werkelijkheid, omdat het de herkomst is van de beelden – een krantenfoto, een verpakking – die hij gebruikt. Hoewel Verhoef deze beelden transformeert en ze niet meer herkenbaar zijn, zal er toch iets van blijven rondspoken in het beeld. Sterke kleurcontrasten, vormen en lijnen die dansen over het vlak. Organische vormen wisselt Verhoef af met geometrische lijnen, half transparante vormen met dekkende vlakken. Zijn vocabulaire is speels, onderzoekend en dynamisch. “Wat elk schilderij aan de toeschouwer vraagt – waar kijk je nou eigenlijk naar, of hoe kijk je en wat zie je? […] Het moet onmiddellijk werken. It has to work. […] Het heeft iets te maken met juistheid. Zo hoort het.”

Toon Verhoef werd opgeleid aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam (1965-1966) en studeerde kunstgeschiedenis aan de universiteit van Zuid-Afrika in Johannesburg (1966-1968). Hij vervolgde zijn studie aan de Ateliers (1968-1970). Werk van Verhoef werd geëxposeerd in onder meer het Stedelijk Museum Amsterdam, De Pont (Tilburg), Kunstmuseum Bonn en het Bonnefantenmuseum (Maastricht).

Camera: Jacqueline van Vugt
Geluid: Marjo Postma

Log in s.v.p.

Om films te bekijken en boeken dien je in te loggen

Log in Registreer