Zoek films op titel, trefwoord, producent of regisseur
Land: 
Nederland
Productie jaar: 
2010
Lengte: 
15 min.
Formaat: 
1:1.78
Frames per seconde: 
24 fps
Kleur: 
Kleur
Geluid: 
Dolby 5.1
Taal: 
Nederlands
Genre: 
documentaire
Bron materiaal DCP: 
DCP

Hollandse Meesters in de 21e eeuw - Paul Kooiker

Regisseur: 

Onderdeel van de serie Hollandse meesters in de 21e eeuw. De serie toont een reeks belangrijke Nederlandse kunstenaars van dit moment in hun werkruimtes, gezien door de ogen van gerenommeerde filmmakers. De blik achter de schermen biedt inzicht in de kunstenaars werkwijze, materiaalgebruik en ideeën over kunst.

Bij Paul Kooiker ( Rotterdam, 1964) gaat het nooit om een enkele foto, het is de serie die het voor hem interessant maakt. Hoe iets betekenis krijgt ten opzichte van iets anders. Hoewel fotografie zijn medium is, noemt Kooiker zich eerder beeldend kunstenaar; zijn foto’s zijn het basismateriaal voor de beelden die hij creëert.

Een veelvuldig terugkerend element in Kooikers series is het vrouwelijk naakt – vaak voluptueus en veelal in een niet voor de hand liggende houding. Kooikers foto’s zijn regelmatig overbelicht, onscherp en bewogen of zijn zo verschoten van kleur dat het lijkt alsof ze door de jaren heen slecht bewaard zijn gebleven. Hierdoor wekken ze de suggestie gevonden verzamelingen te zijn. Door de onderwerpkeuze en de manier waarop hij zijn onderwerp vastlegt, speelt Kooiker met clichés. Eén daarvan is dat de kijker zich een voyeur voelt, iets denkt te zien dat niet voor zijn ogen bedoeld is. Kooikers beelden gaan over de essentie van kijken. Ze maken de toeschouwer ervan bewust dat hij ziet wat hij denkt. Zijn beelden schetsen een mogelijk scenario, maar het is de kijker die het als zodanig interpreteert.

Kooiker volgde zijn opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag (1982-1986) en vervolgde deze aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam (1990-1992). Met de serie Peeing women in forest won hij in 1996 de Prix de Rome. Zijn werk werd onder andere tentoongesteld in Museum Boijmans Van Beuningen (Rotterdam), het Fotomuseum Den Haag, de Vleeshal (Middelburg) en Steven Kasher Gallery (New York). Sinds 1999 heeft Kooiker verschillende kunstenaarsboeken gepubliceerd, waaronder Sunday en Hunting and Fishing.

Camera: Rob Hodselmans
Geluid: Benny Jansen
Montage: Michiel Boesveldt
 

 

Log in s.v.p.

Om films te bekijken en boeken dien je in te loggen

Log in Registreer