Zoek films op titel, trefwoord, producent of regisseur
Country: 
Nederland
Production Year: 
2013
Length: 
15 min.
Format: 
1:1.78
Frames per Second: 
24 fps
Colour: 
Full Colour
Sound: 
Dolby 5.1
Language: 
Nederlands
Genre: 
documentaire
Source Material DCP: 
DCP

Hollandse Meesters in de 21e eeuw - Marc Mulders

Director: 

Onderdeel van de serie Hollandse meesters in de 21e eeuw. De serie toont een reeks belangrijke Nederlandse kunstenaars van dit moment in hun werkruimtes, gezien door de ogen van gerenommeerde filmmakers. De blik achter de schermen biedt inzicht in de kunstenaars werkwijze, materiaalgebruik en ideeën over kunst.

Leven, dood, transcendentie, contemplatie en wederopstanding zijn thema’s in het werk van Marc Mulders (Tilburg, 1958). “Met schilderen kun je natuurlijk toch op een andere manier het geweld en het leed […] anders in kaart brengen. Doordat je er meteen eigenlijk – klinkt gevaarlijk wat ik nu zeg – iets van een troost aan meegeeft.” Waar Mulders in bovenstaand fragment van schilderen spreekt, zou ook het woord kunst genoemd kunnen worden. Aangezien hij behalve schilderijen, ook aquarellen, glasobjecten, textielwerk en glas-in-loodramen maakt.
De katholieke iconografie neemt een belangrijke plek in binnen het oeuvre van Mulders; het vieren van de schepping is voor hem van wezenlijk belang. De kwetsbaarheid en de stoffelijkheid van de schepping die ons omringt, bijvoorbeeld in de vorm van de eeuwige cyclus van leven en dood die de natuur vertegenwoordigt. Dieren als vissen en vogels, bloemen en allerlei organische motieven zijn dan ook terugkerende elementen in zijn werk.

“Dat je iets wilt veroveren op het doek, wat niet meer de bloem of het bloemhart is als object, maar wat een niet definieerbare ruimte is. Een ruimte in de schepping, een kamer van de schepping noem ik het. Dus mijn taak is het, als een soort tuinman, in de kamers van de schepping het een beetje op te pimpen, een beetje mooi te maken.

En dat heeft dan natuurlijk als functie, ervan uitgaande dat schoonheid tot spiritualiteit kan bijdragen, dat als je mooie kamers maakt waar aandacht is voor detail en schoonheid en versiering, dat het dan heel weldadig is om elkaar te ontmoeten, om de ander te ontvangen. Dat is allemaal een hele, enigszins pathetische en geladen taal, maar dat is wel het fundament voor mijn werk.”

Mulders studeerde aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving St. Joost in Breda (1978-1983). Glas-in-loodramen van zijn hand zijn te zien in onder meer de Nieuwe Kerk in Amsterdam en de Sint-Janskathedraal in Den Bosch.

Tentoonstellingen van Mulders’ werk waren te zien in onder andere De Pont (Tilburg), KRANENBURGH (Bergen), Borzo (Amsterdam) en Museum Arnhem.

Camera: Rob Hodselmans
kGeluid: Sander den Broeder & Benny Jansen
Montage: Jeroen Berkvens
Muziek: Ernst Reijseger

Log in s.v.p.

Om films te bekijken en boeken dien je in te loggen

Log in Registreer