Zoek films op titel, trefwoord, producent of regisseur
Country: 
Nederland
Production Year: 
2010
Length: 
15 min.
Format: 
1:1.78
Colour: 
Full Colour
Sound: 
Dolby 5.1
Language: 
Nederlands
Subtitle: 
geen
Genre: 
documentaire
Source Material DCP: 
DCP

Hollandse Meesters in de 21e eeuw - Koen Vermeule

Director: 

Onderdeel van de serie Hollandse meesters in de 21e eeuw. De serie toont een reeks belangrijke Nederlandse kunstenaars van dit moment in hun werkruimtes, gezien door de ogen van gerenommeerde filmmakers. De blik achter de schermen biedt inzicht in de kunstenaars werkwijze, materiaalgebruik en ideeën over kunst.

Koen Vermeule (Goes, 1965) schildert landschappen die door de mens zijn vormgegeven. Dit wordt duidelijk door de stukken geasfalteerd wegdek en omgeploegde of met zeil afgedekte akkers die hij in beeld brengt. 
Hij stelt het weidse karakter en de uitgestrektheid van het landschap centraal. De horizonnen zijn dominant en de luchten indrukwekkend. Vermeules doeken zijn contrastrijk. Enerzijds door het sterke kleurgebruik, anderzijds door de reflecties en schaduwen die veelvuldig aanwezig zijn. 

Naast de landschappen, waarin zelden mensen te zien zijn, staan jongeren in de stedelijke omgeving centraal. Twee meisjes die, gezeten op een stoepje, verveeld voor zich uit kijken of een jongen die voorovergebogen naar zijn telefoon staart. Vermeule zoomt in op het gedrag dat jongeren ‘in de tussentijd’ vertonen. “Of het nou Amsterdam, Tokyo of New York is: overal zie je jongeren die er hetzelfde uitzien en zo’n beetje dezelfde dingen doen.” 
Er ontstaat een spanning in het werk doordat het vluchtige van de handeling – het spelen met een telefoon of het maken van een foto – in verf gevangen iets eindeloos krijgt. 

De jongeren in Vermeules stedelijke omgevingen maken een in zichzelf gekeerde indruk. Er wordt nooit rechtstreeks contact met de toeschouwer gelegd: ze zijn aan het telefoneren, laten hun hoofd rusten op hun knieën of verschuilen zich achter een fototoestel. 
Vermeule schildert met olie- en acrylverf. Daarnaast werkt hij op papier en maakt grafiek. Vermeule studeerde aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam (1990-1992) en aan TeHaTex Tilburg (1983-1988). Werk van Vermeule was onder meer te zien in Rijksmuseum Twenthe (Enschede), Borzo (Amsterdam) en het Stedelijk Museum Schiedam. 

Camera: Marc Felperlaan
Geluid: Erik Langhout

Log in s.v.p.

Om films te bekijken en boeken dien je in te loggen

Log in Registreer