Zoek films op titel, trefwoord, producent of regisseur
Country: 
Nederland
Production Year: 
2012
Length: 
15 min.
Format: 
1:1.78
Colour: 
Full Colour
Sound: 
Dolby 5.1
Language: 
Nederlands
Subtitle: 
geen
Genre: 
documentaire
Source Material DCP: 
DCP

Hollandse Meesters in de 21e eeuw - Heringa / van Kalsbeek

Director: 

Onderdeel van de serie Hollandse meesters in de 21e eeuw. De serie toont een reeks belangrijke Nederlandse kunstenaars van dit moment in hun werkruimtes, gezien door de ogen van gerenommeerde filmmakers. De blik achter de schermen biedt inzicht in de kunstenaars werkwijze, materiaalgebruik en ideeën over kunst.

Grillig, glimmend en veelkleurig zijn de sculpturen van Heringa/Van Kalsbeek. Het werk van het kunstenaarsduo, dat samenwerkt sinds 1998 en bestaat uit Liet Heringa('s-Hertogenbosch, 1966) en Maarten Kalsbeek (Oestgeest, 1962), toont een buitenaardse fantasiewereld die organisch aandoet. 
De natuur is een grote inspiratiebron voor het duo. Ze zijn gefascineerd door hoe natuurlijke processen van verval en overwoekering nieuwe vormen creëren. 

Kenmerkend voor het duo is het gebruik van kunsthars waarmee ze metalen frames overgieten en bestaande voorwerpen als een Chinees beeldje van porselein of een kunststoffen bloem coaten. Controle, keuze en toeval gaan hand in hand, de hars druipt, vloeit en trekt slierten. Op de chaotische en grillige vorm die zo ontstaat heeft het duo maar ten delen invloed: door de sculptuur om te keren waardoor de druipende hars van richting verandert, bijvoorbeeld. 

Daarmee is de onherkenbaarheid en onvoorspelbaarheid die Heringa en Van Kalsbeek aanspreekt in de natuur ook deels in hun eigen werkproces aanwezig. Je zou de totstandkoming van hun werk ‘controlled accidents’ kunnen noemen, naar het gelijknamige boek dat in 2007 verscheen bij de solotentoonstelling Cruel Bonsaiin het Stedelijk Museum Amsterdam. 
Heringa/Van Kalsbeek werkt behalve met kunsthars ook met keramiek en porselein. Ze studeerden beiden aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam (1984-1987), Middlesex Polytechnic School of Art in Londen (1987-1988) en De Ateliers (1988-1990). Hun werk was te zien in Museum de Fundatie (Zwolle), Anna Klinkhammer Galerie (Düsseldorf), Van GoghGalerie (Zundert) en het Stedelijk Museum Amsterdam (Post CS-gebouw). 

Camera: Remko Schnorr 
Geluid: Eddy de Cloe
Montage: Michiel Boesveldt
Muziek: Erik de Bruyn (componist) & Eddy de Cloe (muziekproductie) 

Log in s.v.p.

Om films te bekijken en boeken dien je in te loggen

Log in Registreer