Zoek films op titel, trefwoord, producent of regisseur
Country: 
Nederland
Production Year: 
2012
Length: 
15 min.
Format: 
1:1.78
Colour: 
Full Colour
Sound: 
Dolby 5.1
Language: 
Nederlands
Subtitle: 
geen
Genre: 
documentaire
Source Material DCP: 
DCP

Hollandse Meesters in de 21e eeuw - Fransje Killaars

Director: 

Onderdeel van de serie Hollandse meesters in de 21e eeuw. De serie toont een reeks belangrijke Nederlandse kunstenaars van dit moment in hun werkruimtes, gezien door de ogen van gerenommeerde filmmakers. De blik achter de schermen biedt inzicht in de kunstenaars werkwijze, materiaalgebruik en ideeën over kunst.
Gestreept, effen, geruit, met bloemmotieven. Wol, fluweel, damast. Fluorgeel, bordeauxrood, legergroen. Het oeuvre van Fransje Killaars (Maastricht, 1959) gaat over textiel en kleur. Ze is op zoek naar “kleuren die bewegen en met elkaar stoeien”. Kleuren die een dialoog met elkaar en de omgeving aangaan. 

Killaars maakt installaties met stof. Vaak is daar een element van herhaling in aanwezig en wordt er iets aan het zicht onttrokken. Zo zijn haar kamerschermen opgebouwd uit stapelingen van verschillende stoffen in uiteenlopende kleuren en schermen ze een deel van de ruimte af. In 24 Hours liggen bontgekleurde, geweven dekens met ruitmotief over wat ogenschijnlijk opgestapelde matrassen lijken te zijn, maar echt weten wat er onder de dekens schuilgaat weet de bezoeker niet. 
Dekens, kamerschermen, tapijten: het zijn vertrouwde gebruiksvoorwerpen. Daarbij komt dat textiel het verlangen oproept aangeraakt te worden. In de doorgaans toch wat steriele museale ruimte, is Killaars’ werk opvallend vertrouwd. Stof dragen we elke dag aan ons lijf, we drogen ons ermee af en we slapen eronder. 

Hoewel de functie van Killaars’ dekens, kamerschermen en tapijten in zekere zin verschilt van de manier waarop ze in het privédomein gebruikt worden, zet ze die associatie in om de afstand tussen toeschouwer en kunstwerk te verkleinen en meer intimiteit te creëren. 
Naast haar autonome werk, maakt Killaars ook werk in opdracht. In 2003 ontwerpt ze de wandbekleding voor de Herenkamer van het Catshuis bestaand uit verschillende soorten stof die verwijzen naar de Nederlandse traditie in schilderkunst en ontwerp. Ook voor de entreehal van het Fonds BKVB en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft Killaars wandbekleding ontworpen. 
Killaars studeerde aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam (1979-1984). Haar werk was te zien in onder andere Museum Jan Cunen (Oss), het Stedelijk Museum Schiedam, het Bonnefantenmuseum (Maastricht) en Galerie De Expeditie (Amsterdam). 

Camera: Adri Schrover
Geluid: Piotr van Dijk
Montage: Jeffrey De Vore
Muziek: Florencia Di Concilio (componist) & Hugo Dijkstal (geluidsnabewerking)
 

Log in s.v.p.

Om films te bekijken en boeken dien je in te loggen

Log in Registreer