Zoek films op titel, trefwoord, producent of regisseur
Country: 
Nederland
Production Year: 
2013
Length: 
15 min.
Format: 
1:1.78
Frames per Second: 
24 fps
Colour: 
Full Colour
Sound: 
Dolby 5.1
Language: 
Nederlands
Genre: 
documentaire
Source Material DCP: 
DCP

Hollandse Meesters in de 21e eeuw - Erik Odijk

Director: 

Onderdeel van de serie Hollandse meesters in de 21e eeuw. De serie toont een reeks belangrijke Nederlandse kunstenaars van dit moment in hun werkruimtes, gezien door de ogen van gerenommeerde filmmakers. De blik achter de schermen biedt inzicht in de kunstenaars werkwijze, materiaalgebruik en ideeën over kunst.

In de tekeningen van Erik Odijk (Deventer, 1959) staat de natuur centraal. Tijdens zijn wandelingen door landschappen in Europa, Azië, Noord-Amerika en Scandinavië observeert Odijk haar aandachtig. Een boomstronk in verval is voor hem een wereld op zich. De vloeiende vormen aan de binnenkant van de schors en de kleurcontrasten tussen bijvoorbeeld groen en bruin zijn voor Odijk gelijk aan beweging en lijn. “De tekening is net als de natuur zelf een ordening die uit chaos voortkomt.” Fotografie staat aan de basis van Odijks tekeningen. De opnames die hij tijdens zijn wandelingen maakt, bepalen de compositie van zijn werken. De foto’s vormen letterlijk het kader voor zijn tekeningen.

De houtskool- en krijtlandschappen van Odijk zijn uitvergrotingen van de natuur. Niet alleen vanwege hun indrukwekkende formaat. Ook doordat Odijk ons laat kijken naar datgene waar menigeen die met een vluchtige blik door de natuur dwaalt aan voorbij gaat. Het verschil tussen gladde en ruwe oppervlakten, tussen wat ontluikt en wat in verval is. Odijk beheerst het houtskool en krijt – zijn voornaamste materialen – volledig en weet er ‘vette’ vlakken, luchtige, gevlamde en fluweelachtige structuren mee te creëren.Tevens maakt Odijk tekeningen in situ. Samen met zeven andere kunstenaars tekende hij op de wanden van een voormalige munitiebunker op de vliegbasis Soesterberg, integreerde hij met Mimicrae een tekening in de betimmeringen van het WoonWerkPand Tetterode en maakte hij een muurtekening in Huize Frankendael.

Odijk volgde zijn opleiding aan TeHaTex in Nijmegen (1977-1983) en aan de kunstacademie in Arnhem (1983-1986). Werk van Odijk maakte deel uit van tentoonstellingen in Museum Jan Cunen (Oss), Museum de Fundatie (Zwolle), CODA Apeldoorn en het Stedelijk Museum Schiedam.

Camera: Marco Nauta
Geluid: Bouwe Mulder
Montage: Riekje Zinghs
Muziek: Ernst Reijseger

Log in s.v.p.

Om films te bekijken en boeken dien je in te loggen

Log in Registreer